in

Najnovije saopštenje ministra pravde Crne Gore

Najnovije saopštenje ministra pravde Crne Gore

TEMELJNI ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biće potpisan u prvoj polovini avgusta, saopštio je večeras ministar pravde Marko Kovač, ističući da on ne vidi potrebu da se bilo šta menja u tekstu dokumenta koji je Vlada usvojila 8.jula ove godine.

Foto V. K.

– Osim određenih lektorskih izmena, ne vidim potrebu da se bilo šta menja u ovom tekstu Temeljnog ugovora – kazao je Kovač u Dnevniku Televizije Crne Gore.

Na pitanje  kada će biti potpisan Temeljni ugovor, Kovač je rekao da na to još ne može dati odgovor.

-To je stvar tehničke prirode koja će verovatno biti rešena u narednih nekoliko dana, u koordinaciji između premijera i patrijarha. U skladu sa njihovim obavezama i agendom. Verovatno u narednih tri, pet, deset dana.

Ministar Kovač je podsetio da su u minulom periodu pažljivo razmotrili sve sugestije koje su stigle na nacrt Temeljnog ugovora, navodeći da je jedinu pravnu analizu dostavila Akcija za ljudska prava, dok je CANU problematizovala preambulu.

– U ostalom delu nismo imali druge pravne analize – naveo je Kovač.

– U suštini, mi SPC nismo dali više prava nego što imaju druge verske zajednice sa kojim su na ovaj način regulisani odnosi. Pozivam na mir, razum i da ovo bude događaj koji će predstavljati tekuću stvar u radu Vlade – poručio je Kovač.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije