in

Matica Srpska – Društvo članova u Crnoj Gori o podršci Crne Gore Rezoluciji o Srebrenici

Matica Srpska – Društvo članova u Crnoj Gori o podršci Crne Gore Rezoluciji o Srebrenici

POVODOM nepravedno, antiistorijski i anticivilizacijski, i protivpravno, proglašene Rezolucije o Srebrenici, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, izražava ogorčenje i protest. Naročito ogorčenje izražavaju u vezi sa glasenjem zvaničnih predstavnika Crne Gore.

Foto. V. K.

Saopštenje prenosimo inegralno:

“Glasajući za rezoluciju o Srebrenici, predstavnici Crne Gore na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasali su u ime sile vlasti, čiju su moć prisvojili, ali i protiv Crne Gore, njene istorijske samosvesti i srpskog naroda, protiv većinskog javnog mnjenja i volje njenih građana, protiv mišljenja njene Crkve i protiv činjeničke istine.

Ovim nečasnim i zlonamernim činom predstavnici Vlade Crne Gore – naočigled stranog sveta i domaćeg istorijskog svedočenja – okrenuli su se protiv sopstvene zemlje i građana, protiv srpskog naroda u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori. Ovakva odluka donesena je pod uticajem podnosilaca bestidne rezolucije Nemačke i njenih kosponzora koji su bili i ostali nekažnjeni počinioci genocida nad Srbima i drugim narodima.

Sva brutalnost tog ignorantskog i oholog odnosa nedvosmisleno je iskazana činom glasanja u Ujedinjenim nacijama koji je sa jednakom brutalnošću „opravdavan“ izgovorom da je rezolucija „dobra za srpski narod i pomirenje”, baš kao što su nas zapadni partneri ove vlasti uveravali da nas bombarduju „za naše dobro“, i baš kao što nas je uveravala trodecenijska ideološka prethodnica ove vlasti da je privatna država bolja od države, kao res publica („javna stvar“), da je nepostojeći „službeni jezik“ napredniji od srpskog, da je Srbija bez Kosova i Metohije „bolji komšija“ i da je Srbija „strana zemlja“.

Nakon svega, nismo iznenađeni sramnim glasanjem predstavnika crnogorske vlasti na Ist Riveru, iznenađenje će biti izostanak odgovornosti njenih nosilaca pred narodom i građanima.”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije