in

Jakov Milatović vratio Skupštini Crne Gore tri zakona

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama.

Foto: Profimedia

Kako je saopšteno je iz Milatovićevog kabineta, u važeći tekst Zakona o privrednim društvima uvodi se novi član 330b kojim se propisuje da će se postupci sazivanja i održavanja skupštine akcionara koji su započeti pre stupanja na snagu ovog zakona, okončati po ovom zakonu, osim ako su rokovi za održavanje skupštine kraći od rokova iz člana 151a ovog zakona.

Kada je u pitanju razlog povratka Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave Skupštini na odlučivanje, Milatović je naveo da su usvojenim Zakonom, pored ostalog, ustupljeni prihodi opština, po osnovu dela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica prema mestu prebivališta lica koje ostvaruje dohodak, smanjeni za opštine Primorskog i Središnjeg regiona sa dosadašnjih 50 odsto na 40 odsto, prenosi RTCG.

Navedeno zakonsko rešenje, kako je dodao, sadrži nedostatke i njegovom primenom u praksi bi se ostvarili negativni efekti po razvoj lokalnih samouprava Primorskog i Središnjeg regiona, posebno imajući u vidu da su budžeti ovih lokalnih samouprava usvojeni u skladu sa važećim Zakonom. Predsednik, takođe smatra da se usvojenim Zakonom dovode u neravnopravan položaj lokalne samouprave Primorskog i Središnjeg regiona, a posebno nerazvijene lokalne samouprave koje pripadaju ovim regionima među kojima ima i onih koje se već dugi niz godina nalaze u kategoriji razvijenosti ispod crnogorskog proseka, rečeno u saopštenju kabineta predsednika Milatovića.

Izmene Zakona na ovaj način bez jasnih kriterijuma kada je u pitanju stepen razvijenosti, dovele bi do paradoksalne situacije da pojedine nerazvijene opštine iz Primorskog i Središnjeg regiona, koje primaju novac iz Egalizacionog fonda, ostaju bez dela ustupljenih prihoda, koji se usmeravaju na nerazvijene opštine iz Severne regije, tvrdi Milatović.

U odluci o vraćanju Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, Milatović je naveo da rešenja sadržana u usvojenom Zakonu podrazumevaju drugačiji način nadzora i kontrole kada je u pitanju Agencija za elektronske komunikacije i poštansku delatnost, gde ključnu nadzornu ulogu, koju po važećem zakonodavstvu u odnosu na Agenciju vrši Skupština, a prema usvojenom rešenju vršiće Vlada.

Dodao je da je od izuzetne važnosti da procedura izmene Zakona o elektronskim komunikacijama podrazumeva pozitivan stav Evropske komisije oko rešenja koja se predlažu, a tiču se nezavisnosti rada Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost.

Shodno navedenom, predsednik Crne Gore smatra da je potrebno da se Skupština Crne Gore dodatno odredi prema razlozima za izmenu postojećih zakonskih rešenja, dodato je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije