in

Iz Nove srpske demokratije ukazuju na alarmantno zagađenje Pljevalja

Iz Nove srpske demokratije ukazuju na alarmantno zagađenje Pljevalja

PREDSEDNIK Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Pljevlja, Milan Lekić apelovao je na nadležne državne organe da svi zajedno reaguju kako bi spasili građane opštine Pljevlja – njihove živote i zdravlje.

Foto: M.Drobnjak

– U Pljevljima vlada dramatična situacija – kaže Lekić, podsećajući da je zagađena životna sredina  problem koji opterećuje živote građana opštine Pljevlja godinama i decenijama. -Svi znamo ko su krivci za takvu situaciju i čija su nečinjenja, pohlepa i neprofesionalizam napravili od naših Pljevalja crnu ekološku rupu ne samo Crne Gore, nego i Evrope. Ali, to je u ovom trenutku manje važno. Najbitnije je da se reaguje odmah.

On podseća da danima unazad u Pljevljima vlada nesnosna zagađenost vazduha.

– Juče su zabeležena rekordna prekoračenja PM 2.5 čestica čije su posledice, dokazano, katastrofalne po zdravlje ljudi, a pogotovo za najugroženije slojeve stanovništva – decu i starije. Opšte je poznato da je bolnica za plućne bolesti u Brezoviku, godinama unazad, prepuna bolesnicima iz Pljevalja, do nivoa da je od ukupnih kapaciteta, više od 50  odsto bolesničkih postelja rezervisano za Pljevljake. O epidemiji kancerogenih obolenja i da ne govorimo – naglašava Lekić.

On ističe da ovih dana se  beleži masovni odlazak Pljevljaka iz grada. Građani Pljevalja se, jednostavno,kaže Lekić,  evakuišu iz ovakvih vanrednih okolnosti.

– Stoga, pozivam javno premijera Dritana Abazovića, apelujem na Ministarstvo ekologije, Ministarstvo zdravlja, nadležnu Agenciju za zaštitu životne sredine, rukovodstva svih kompanija koja su dokazani zagađivači životne sredine u Pljevljima, da svi zajedno reagujemo i da spasemo građane opštine Pljevlja – njihove živote i zdravlje – poručuje Lekić.

Foto: Rudnik uglja

Milan Lekić

 

On naglašava da sledeću zimu Pljevlja ne smeju da dočekaju u ovakvom stanju.

– Novo rukovodstvo lokalne samouprave učiniće sve u tom pravcu. Isto očekujemo i od države. Neophodan nam je set konkretnih rešenja, intervencija na uzročnike problema, ali i povlastica i subvencija za građane – kaže Lekić.

Prema njegovim rečima za početak, neophodno je da ekološki inspektor bude konstantno nastanjen u Pljevljima.

– Međutim, dok se ne izrade kratkoročni i srednjeročni planovi za sanaciju životne sredine, moramo hitno da reagujemo i da upregnemo sve kapacitete, svo znanje i sva raspoloživa sredstva – opštinska i državna, kako bi sanirali katastrofalno stanje u kojem se nalaze Pljevlja – kaže Lekić i ističe da se to mora uraditi odmah, jer sutra može biti kasno. -Ne želim da verujem da su životi Pljevljaka jeftiniji i manje bitni od života ostalih građana Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije