in

INCIDENT U PODGORIČKOJ osnovnoj školi

INCIDENT U PODGORIČKOJ osnovnoj školi

MASKIRAN “fantomkom”, te naoružan biber sprejom i palicom, učenik devetog razreda podgoričke OŠ “Branko Božović” upao je danas na prepodnevnu nastavu i nadražujućim sredstvom isprskao dve učenice, a jednog đaka udario.

OŠ “Branko Božović”

Ostali su, preplašeni, istrčali na hodnike, pa je nastao svojevrsni stampedo, ali je vinovnik incidenta brzo savladan.

Povređenim učenicima ukazana je medicinska pomoć i osećaju se dobro, dok maloletnom nasilniku najverovatnije sledi isključenje iz škole.

Policija potvrđuje da joj je prijavljen nemili događaj u naselju Zagorič, a direktorka pomenute obrazovne ustanove, Biljana Stamatović, precizira da je dečak u školu ušao bez maske, koju je stavio tek pe nego što je otvorio vrata učionice, a ispod jakne je bio sakrio palicu na rasklapanje…

– Kada smo ga nastavnici i ja neutralisali, pa obavestili nadležne organe i njegove roditelje, zajedno smo obavili razgovor sa njim i čuli da biber sprejom nije želeo bilo koga da povredi… Sada je najvažnije da se napadnuti đaci osećaju dobro, iako su i svi ostali pod stresom. Održali smo sastanak Odeljenskog veća, slede sednice Saveta roditelja i Nastavničkog veća, a učenik koji ranije nije pravio probleme u daljoj je nadležnosti policajaca koji se bave maloletničkom delinkvencijom – zaključuje direktorka Biljana Stamatović.

Zaštitari

– AKO se neko nekada pitao da li su nam u školama potrebni zaštitari, odgovor se sam nameće svaki put kada se desi slično jučerašnjem incidentu – saopštilo je udruženje “Roditelji”. – Dakle, neophodni su, ne samo da se bave prevencijom i edukacijom, već i da reaguju upravo u ovakvim situacijama. Treba, naravno, videti i šta je uzrok problema, jer se ništa ne dešava samo od sebe. Zato je minimiziranje događaja pogubno i treba brzo reagovati, da se stanje ne bi dodatno komplikovalo. Jer, samo je pitanje jesmo li primetili, jesmo li reagovali i jesmo li to uradili na vreme.

Potvrdile su se, nažalost, strepnje roditelja koji – zbog sve češćih slučajeva vršnjačkog nasilja – strahuju za bezbednost dece, čak i dok su na nastavi.

Podgoričanka Maja Radonjić, čija deca pohađaju školu u kojoj je se dogodio incident, navodi da su razloga za brigu imali i pre ovog slučaja, te da – pod utiskom najnovijeg incidenta – za to imaju razlog više.

– Sve učestalije čujemo da su se učenici u nekoj školi potukli, da je neko prebijen, a bilo je i slučajeva da su kod đaka pronalaženi i noževi. Roditelji ne mogu da budu mirni, kad je utisak da se ništa konkretno ne radi na suzbijanju nasilja među decom. U ovoj školi, koliko ja znam, dosad nije bilo ni sličnih slučajeva, pa verujem da će svi prepoznati svoj deo odgovornosti. Porodice bi prve trebalo da preduzmu neophodne korake, ali i na nama svima je zadatak da decu okrenemo od nasilja – smatra Maja Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije