in

Đukanović smatra da to što Crna Gora nema Ustavni sud, nije prepreka za održavanje lokalnih izbora

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović saopštio jeda neće da prejudicira šta će uraditi ako Skupština Crne Gore ne skrati mandat 30. septembra, ali navodi da će njegov potez biti u skladu sa Ustavom. Đukanović smatra da to što Crna Gora nema Ustavni sud, nije prepreka za održavanje lokalnih izbora 23. oktobra.

Milo Đukanović, Foto predsjednik.me

– Kao i do sada slediću Ustav Crne Gore. Moja odluka da ne prihvatim nepotpunu kandidatu Lekića je u skladu sa ustavom. Sada je sve na Skupštini – rekao je Đukanović upitan koji su naredni potezi kada je u pitanju skraćenje mandata Skupštini.

-Sada je parlament na potezu. Imam na umu da su pre izvesnog vremena uskratili legitimitet izvršne vlasti. Danas je u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da kao prethodnih mesec dana da se bavi malim političkim igricama nekih političkih stranaka, u želji da jedna drugoj naude, i time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svetu – da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu Vladu kojoj je baš taj parlament uskratio legitimitet i da to može da traje u nedogled – rekao je Đukanović nakon konferencije A5 u Budvi, podsetivši da je predložio da sednica bude održana 30. septembra

– Vreme je kratko – predložio sam sednicu za 30. septembar i tada ćemo videti imamo li većine  koja brine o interesima Crne Gore. Interes je da dobijemo kompetentnu i odgovornu vladu koja brine o nacionalnim interesima zemlje. Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Crnoj Gori – kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prava… To nije u interesu bilo koje partije ili građanina Crne Gore. Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi. Pošto imamo delegitimisanu vladu, sada je svima jasno što moramo da činimo – dobijanje legitimne vlade.

Na pitanje kakav je sledeći potez ako se ne skrati mandat, Đukanović kaže da ostavljaju mogućnost političkim partijama da do 30. septembra bolje sagledaju što su nacionalni interesi.

-Moje svako naredno postupanje biće apsolutno u skladu sa ustavom. Naš ustav ne može predvideti sve situacije u kojima se država može naći. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je tim kompetentnih pravnika koji mi neće dati da pogrešim ako se nađem u toj situaciji 30 septembra – naveo je Đukanović.

Upitan da li je nemanje Ustavnog suda prepreka za održavanje izbora, Đukanović kaže da te dve stvai nisu međusobno uslovljene.

-Kao što znamo kad teče izborni proces poslednja mogućnost za onoga ko oseća d su mu povređena izborna prava je ustavni sud. Zato bi se svi mnogo komfornije osećali da imamo ustavni sud. Zašto ga nemamom treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalan ustavni sud i da imamo disfunkcionalne sve institucije države. ja mislim da su to, radili i rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država. Da li sada treba pristati na ono što je očigledno njihova intencija da zbog nepostojanja ove ili one institucije ne možemo da organizujemo izbore da bismo potvrdili njihovu tezu da Crna Gora ne treba da postoji, ja se nadam da se slažemo da ne treba da ispunjavamo obaveze koje nam nalaže Ustav. Ustav nalaže da jednom u četiri godine imamo izbore, prema tome mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra i oni će se tada održati. U međuvremenu ćemo raditi na izboru sudija Ustavnog suda da bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to ne dogodi, ako strategije destrukcije prevlada nad odgovornošću onda imamo odgovor i na ta pitanja. Videćemo da li se neko žalio US, onda možemo sačekati sa konstituisanjem vlasti u nekoj opštini dok se ne odluči o validnosti žalbe na temelju onoga što su rezultati volje građana na izborima. Nećemo dozvoliti da se parališe sistem – zaključio je Đukanović.

Kazao je da danas imamo ozbiljne probleme u pogledu održivosti javnih finansija i ekonomije.

-Mislim da je sve to savladivo. Resursi su i dalje tu, problem je u neodgovornom upravljanju. Ne kritikujem promenu vlasti, naprotiv, to sa sobom nosi šansu. To zna da bude blagotvorno za društvo, zato smo se odgovorno poneli prema promeni vlasti. Ali pokazalo se da je Crna Gora u prethodne dve godine imala nekompetentnu vlast, zato mislim da je vreme da se zaustavi propadanje Crne Gore i dobije odgovornu izvršnu vlast, a to nije moguće bez prevremenih parlamentarnih izbora – ocenio je Đukanović.

Razvojni ciljevi su, kako kaže, ostvarivi na bazi korišćenja naših resursa.

-Samo nam treba odgovorna vlada. Možemo da izgubimo još dve godine ali će nam trebati više vremena da izađemo iz močvare u koje su nas uveli neodgovornim upravljanjem državom – navodi predsednik Crne Gore. 

BONUS VIDEO:  Pogledajte video sa Tajms skvera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije