in

Dramatična upozorenja povodom namere da se ponovo otvori rudnik u Mojkovcu

Dramatična upozorenja povodom namere da se ponovo otvori rudnik u Mojkovcu

U RUDNIKU olova i cinka, ”Brskovo” u Mojkovcu, čije otvaranje planira jedna kompanija iz Švajcarske, sa akcionarima sa raznih strana, koncentracija u zemljištu je 19 puta veća od dozvoljene!

m.sekulović

To je saopšteno iz Građanske inicijative ”Zdravi Mojkovac”, nakon još jedne sednice Međuresorne komisije, koju je formirao ministar rudarstva i energetike prof.dr Saša Mujović, koja analizira koncesioni ugovor sa kompanijom ”Tara risorsis”, čije poništenje zahteva i stručna jaavnost, a otvaranju rudnika se protivi i sam ministar Mujović.

-Tema sednice je bila zaštita životne sredine i uticaj rudnika na nju, a advokat  koncesinara je naglasio da su trenutne procene o uticaju na zdravlje ljudi bez dokumentacije jer nije gotov glavni projekat, studija i procena, kao i da se radi o pretpostavkama. Međutim, direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić kazao je da u zemljištu Brskova postoji velika koncentracija žive u zemljištu. On je istakao da je životna sredina u Mojkovcu već zagađena! On je kazao da je dozvoljena koncentracija 1,5 grama po toni, tako da u ovom slučaju imamo 31 gram na istu količinu.On tvrdi da je koncentracija žive u ovom rudniku 20 puta veća i da je zabranjen njeno korišćenje, deponovanje i prodaja, kažu iz GI ”Zdravi Mojkovac”, odakle tvrde da ima bezbroj dokaza, osim neprimerenog lobiranja stranih diplomata, posebno ambasadora Nemačke, zbog čega treba raskinuti koncesioni ugovor sa Švajcarcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije