in

CRNOGORSKI MINISTAR POLICIJE: Napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice

MINISTAR unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čestitao je Dan slobode medija, 3.maj.

Foto Monitor

– Slobodni mediji i novinari su temelj svakog demokratskog društva – kazao je ministar Sekulović i istakao da će njegov resor pristupiti Izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu čega bi i novinari kao i ostala službena lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla.

Ministar Sekulović je istakao da će MUP učiniti sve što je u domenu njegovih nadležnosti da omogući uslove za razvoj slobodnog i kritičkog novinarstva.

– S tim u vezi, uvereni smo da će novoformirana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, imati zapažene rezultate, a mi ćemo joj dati punu podršku u tom – rekao je Sekulović.

Najavio je da će MUP, posredstvom svojih predstavnika u okviru radne grupe koja se bavi Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predložiti da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

– Na ovaj način doprinećemo većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara.Verujem da će novinarke i novinari u Crnoj Gori i u ovim teškim i izazovnim vremenima, uspevati da pronađu motiv i istraju u svom etičkom i istraživačkom radu, jer samo tako, mogu očuvati dostojanstvo ove uzvišene profesije – zaključio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije