in

Broj obolelih u poslednja tri meseca prešao 500 pacijenata, među njima i 14 novorođenčadi

Broj obolelih u poslednja tri meseca prešao 500 pacijenata, među njima i 14 novorođenčadi

BOLEST koja se smatrala gotovo iskorenjenom, čini se da se vraća na mala vrata. Naime, broj obolelih od velikog kašlja u Crnoj Gori je u porastu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od novembra je ovo obolenjene registrovano kod više od 500 pacijenata. Jedan od razloga za rast obolelih, zdravstveni organi vide i u tome što je sve manji obuhvat vakcinisanih, te pozivaju roditelje da redovno pelcuju decu.

Foto Shutterstock

Prema podacima IJZCG, u prethodna tri meseca registrovanio je 516 slučajeva pertusisa, odnsono, velikog kašlja. Najveći udeo obolelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina, njih 211. Kada je reč o najmlađima, slučaj velikog kašlja registrovan je kod 14 beba, odnosno dece mlađe od godinu, dok je u uzrstu od jedne do pet godina bilo 52 obolela mališana.

-Od 516 registrovanih slučajeva, kod 462 je od poslednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji. Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih obolenja koja su u redovnom kalendaru se kontinuirano sprovodi u redovnim. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva, sa tri i sa četiri meseca – saopštili su iz IJZ.

Ističu da je veliki kašalj obolenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (dece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest neretko životno ugrožavajuća.

Zablude i zbunjenost

PREMA podacima IJZCG, tokom ovih više od 60 godina vakcinacije, obuhvati su, kao i sa ostalim vakcinama, pokazivali konstantan rast.

-Tako bilo sve do 2014. godine kada dolazi do najizraženijeg malignog uticaja antivakcinalnih pokreta, čiji se uticaj oseća i danas, a koji su direktno, i iz samo njima znanih razloga, doveli mnoge roditelje u zabludu, izazivajući njihovu zbunjenost i odlaganje vakcinacije – kazao je Begić.

-Adolescenti, odrasli i imunizovana deca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo obolenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine – poručuju iz IJZCG i apeliuju na roditelje da vode decu na redovne vakcinacije, te da što pre nadoknade propuštene doze cepiva.

A da za kolektivni imunitet na veliki kašaljnj nije postignut dovoljan obuhvat vakcinacije, smatra epidemilog Senad Begić. Kkao je naveo, najnoviji podaci UNICEF-a pokazju da je sve tri doze vakcine primilo nešto više od 80 odsto dece, dok je jednom dozom pelcovano oko 93 odsto novorođenčadi. Naglašava i da, iako se radi o decenijskom iskustvu korišćenja vakcine protiv velikog kašlja, broj trenutno obolelih, 452, je na nivou koji gotovo da nije zabeležen još od 1967. kada ih je registrovano 595.

– Ne smemo zaboraviti da je kolektivni imunitet jedina brana koja onemogućava pojavu velikih epidemija i koja štiti i one najugroženije – decu koja zbog malog uzrasta, nekih urođenih ili hroničnih zdravstvenih stanja prosto nisu kandidati da prime vakcinu i čije zdravlje i životi zavise od okoline i društva – ističe dr Begić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije