in

Vučić se obratio predstavnicima zemalja regiona (FOTO/VIDEO)

Vučić se obratio predstavnicima zemalja regiona (FOTO/VIDEO)

U BEOGRADU se danas održava Samit lidera Otvorenog Balkana, kojim predsedavaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Samitu će prisustvovati i premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu.

Foto: Printskrin

10.00 – Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić se zahvalio prisutnim zvaničnicima, i istakao je da se nada i veruje da će neki od njih biti u budućnosti domaćini ovog samita.

– A posebno hvala našim gostima iz regiona, gospodinu Sijartu i Čavušogluu, i što žele da grade prijateljstvo sa našim zemljama i regionom zapadnog Balkana. Takođe, želim da pozdravim predstavnike privrednih komora, kao i ambasadorima koji su danas ovde sa nama, i da kažem da je za nas ovo od izuzetnog značaja – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da nikada nije bilo ni više pažnje ni energije usmereno na uspeh samog ovog projekta.

– Ovo sam rekao pre svega zbog toga što mi se čini da od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja ali i učvrstimo mir u regionu. Nadamo se da će inicijativa Otvoreni Balkan omogućiti da u regionu govorimo jednim glasom, i kada se radi o ključnim pitanjima za naše zemlje i nas u celini – kaže on.

Vučić dodaje da uvek možemo brže, snažnije i bolje, i dodaje da je uspostavljanje zelenog koridora dovelo do povećanja od 17 odsto trgovinske razmene.

– Siguran sam da će organi naše tri države nastaviti da rade na modernizaciji infrastrukture, kao što to radi Srbija na Preševu, čime će se značajno ubrzati promet na granicama – dodao je predsednik Srbije.

Foto: Printskrin

On kaže da prema posebnim sporazumima u slučaju da dođe do zabrane izvoza određenih proizvoda to se neće odnositi na druge članice Otvorenog Balkana.

– Ono što je za nas važno izdavanje prvih radnih dozvola, i mislim da će to biti prekretnica u razvoju našij zemalja. Pozivam sve političke aktere, i vlast i opoziciju, da prepoznaju značaj ovog projekta. Za nas je veoma važno osnivanje radne grupe za prevenciju krize, pošto znamo da nam se približavaju teška jesen i zima – dodaje predsednik.

Vučić kaže da ćemo jedni drugima moći makar malo da pomognemo i jedni drugima olakšamo ovu situaciju.

– I na kraju, pozivam Beograđane da za simboličnu cenu posete vinski sajam. Naše tri zemlje su pokazale da jednu ovako važnu i tešku za organizovanje manifestaciju mogu da organizuju kako treba, i da promovišu najbolje vinarije iz regiona i sveta, kao i naše zemlje – rekao je predsednik.

Vučić se posebno zahvalio Abazoviću, Tegeltiji, Sijartu i Čavušogluu, i rekao je da oni nisu samo naši gosti.

– Bez obzira što neki nisu i dalje deo Otvorenog Balkana, nadam se da ćemo razvijati najuspešniju moguću saradnju, i znam da su naši odnosi, naše tri zemlje, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, na najvišem mogućem nivou. I naši ljudi danas sve više i bolje razumeju jedni druge. I kada smo imali određene probleme, bili smo uvek bliski, a danas smo najbliži – kazao je on.

Predsednik je istakao da će zajedničkim trudom ubrizgati dodatnu snagu u ovaj projekat. Bar vama dvojici ne moram da govorim dobrodošli, ovo je vaša druga kuća, i hvala svima što su danas sa nama u Beogradu – kazao je Vučić, na šta je pozdravljen aplauzom.

10.24 – Obraćanje Edija Rame

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je samit Otvorenog Balkana prilika da čuje “čudne jezike” koje govore njegove kolege, a da će on govoriti svojim čudnim jezikom.

– Barem jedna osoba koja se nalazi ovde može da me razume, a to je ambasador Kristofer Hil, koji kao i sve diplomate iz SAD odlično razume i druge jezike, tako da moramo da pazimo – kazao je Rama u šali.

On ističe da mu je posebno drago što vidi ministre spoljnih poslova Petera Sijarta i Mevluta Čavušoglua.

– Mi smo uputili i poziv ministrima spoljnih poslova Grčke i Italije, koji iz objektivnih razloga nisu mogli da prisustvuju današnjem samitu. Nadam se da će moći da prisustvuju u Tiranu. Jako je bitno za nas da inicijativa ne okuplja samo zemlje iz regiona, već i druge bitne zemlje iz okruženja, kao što su Grčka, Italija, Mađarska – kaže premijer Albanije.

Rama kaže da ga je premijer jedne evropske zemlje pitao zašto i oni nisu pozvani, i dodaje da mu je drago što vidi znake da sve više zemalja želi da bude pozvano na konferenciju Otvorenog Balkana.

– I to sa onih prostora gde smo mi dugo čekali pozivnice. Balkan je za Evropu bitan koliko je i Evropa bitna za Balkan. Danas smo ovde posle jednog vrlo uzbudljivog popodneva i večeri. Na sajmu vina smo imali više od 100 proizvođača vina, a to je bio i sajam hrane gde smo na istom mestu imali priliku da upoznamo mnogo kuvara koji su predstavljali gastronomiju svojih zemalja. To je fantastično organizovano, i na tome bih zahvalio predsedniku Vučiću – kaže on.

Foto: Printskrin

Premijer Albanije je rekao da je sajam vina na nivou svih svetskih sajmova.

– Jako sam ponosan i srećan što je postignut dogovor Beograda i Prištine, i mislim da je rezolucija o ličnim dokumentima jako korisna. Zato želim javno da čestitam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je jasno poslao poruku da je prvi izbor svih nas mir, i da radimo za naše narode. Naravno, to ne rešava sve probleme, ali ovo je pravi put – kazao je Rama.

On je dodao da su danas ovde, na drugom samitu koji se dešava u kontekstu rata u Ukrajini, i da će govoriti o koracima koji će biti preduzeti.

– Suočavamo se sa neizvesnošću. Naši uvoznici, u Albaniji, imaju ugovore sa srpskim proizvođačima. Iako je Srbija zamrzla izvoz, zahvaljujući Otvorenom Balkanu smo mogli da se obezbedimo. Ovde govorimo o hrani, o osnovnim namirnicama koje su potrebne ljudima. Da li bi to bilo moguće da smo na stazi stalnog konflikta iz prošlosti? Naravno da ne bi bilo moguće. Da li bi bilo moguće da mi danas potpišemo ugovor o bezbednosti snabdevanja hranom? Pa ne bi bilo moguće bez Otvorenog Balkana – ističe Rama.

On kaže i da Albanija ima hidroelektrane čiji potencijal mogu koristiti i potpisnice Otvorenog Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije