in

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi pred Hagom

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi pred Hagom

BIVŠI čelnici OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi nalaze se već dve godine u pritvoru Specijalizovanih veća tzv. Kosova u Hagu i očekuje se da će proces protiv njih početi u martu.

Tanjug

Izricanje 26 godina zatvora bivšem komandantu OVK Saljihu Mustafi, koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim za počinjene ratne zločine bila je poslednja presuda od 16. decembra 2022. godine, koju su objavila Specijalizovana veća.

Pre presude Mustafi, ovaj sud je osudio i bivše šefove OVL OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Licencirani advokat u ovom sudu Artan Ćerkini kaže da, iako ima 46.000 stranica dokumenata i više od 40 svedoka, suđenje će verovatno početi ranije.

– Nadam se da će ovo odugovlačenje postupaka biti nadoknađeno efikasnošću postupka od strane pravosudnog organa – kaže advokat Ćerkini.

– S tim u vezi, sud je već doneo nacrt naredbe postupka i dao mogućnosti odbrani –

U Kosovskom institutu za pravosuđe kažu da se najkasnije u aprilu očekuje početak uvodnih izlaganja. 

– Biće to maratonsko suđenje sa činjenicom da imamo stotine svedoka koje je pozvalo tužilaštvo i naravno da ćemo imati svedoke sa strane odbrane i sa činjenicom da svaki svedok koji bude izveden može da traje dve godine i više – kaže Miftaraj.

U međuvremenu, u Organizaciji ratnih veterana OVK naveli su da ne očekuju brz i transparentan proces, nazivajući Specijalni sud političkim sudom.

– Isti će proces biti i sa odugovlačenjem postupaka, a ne ravnopravnosti stranaka, kojima je i u prethodnim procesima tužilaštvo odugovlačilo sa dokumentima…mi ne očekujemo redovan proces – kaže Faton Kljinaku, zamenik predsednika OVL-OVK. 

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije