in

Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem je država koja okuplja i nudi bolju perspektivu za građane celog regiona

Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem je država koja okuplja i nudi bolju perspektivu za građane celog regiona

U OKVIRU Samita lidera “Otvorenog Balkana” ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović održao je sastanak sa Blagojem Bočvarskim, ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije, na kome je bilo više reči o zajedničkim infrastrukturnim projektima, ali i o Open Balkan elektronskoj naplati putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative „Otvoreni Balkan“.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

– Open Balkan ETC sistem je u test fazi i do kraja septembra krećemo sa upotrebom jednog TAG-a između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj zemlji u okviru Inicijative „Otvoreni Balkan“ moći će samo sa jednim TAG-om da plaća putarinu u svim ostalim zemljama Inicijative „Otvoreni Balkan“, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano – izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović dodao je da je “Otvoreni Balkan” najbolja regionalna inicijativa u poslednjih trideset godina i tom prilikom je podvukao da je ponosan što je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem država koja okuplja, koja nudi bolju perspektivu i koja se ne predaje u borbi za bolju budućnost građana celog regiona.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

– U osnovi inicijative “Otvoreni Balkan” je saradnja i povezivanje, zato mi moramo da nastavimo da gradimo pruge i puteve koji će spajati ljude, i da radimo na ukidanju administrativnih barijera između tri zemlje kako bi se olakšao protok ljudi, roba i usluga. Tržišta Srbije, S. Makedonije i Albanije će tako postati atraktivnija za strane investitore – rekao je ministar Momirović.

– Sa kolegom i ministrom Momirovićem imam odličnu saradnju i komunikaciju, i naši razgovori uvek dovode do značajnih inicijativa za dve države. Potvrdili smo zajednička opredeljenja u pravcu efikasnijeg regionalnog povezivanja i ubrzanja razvoja privreda. Primarni fokus stavljamo na realizaciju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti železničkog povezivanja, što će dalje omogućiti rast i ubrzani regionalni razvoj između naših prijateljskih zemalja – rekao je ministar Bočvarski.

Na sastanku je bilo više reči i o tekućim projektima povezivanja kao što su rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš – Brestovac (granica sa Severnom Makedonijom), kao i o funkcionisanju integrisanog graničnog prelaza Preševo – Tabanovci.

BONUS VIDEO – ĐOKOVIĆ NA SAJMU VINA: Srpski teniser na velikoj međunarodnoj manifestaciji u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije