in

PREMINUO GENERAL BOŽIDAR DELIĆ

GENERAL u penziji Božidar Delić preminuo je danas u 67. godini, nakon duge i teške bolesti.

Foto: Printskrin/ tv hepi

Delić je u ovom sazivu Skupštine Srbije izabran za potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije Nada, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, što je bio i slogan 549. motorizovane brigade, koja je delovala devedesetih tokom rata na Kosovu.

Najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, stupio je na dužnost 1997. godine. Ova 549. brigada u periodu 1998-1999. učestvovala je, između ostalih, u bici na Paštriku boreći se protiv tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koja je nasrtala sa teritorije Albanije i NATO.

Sa KiM se povlače nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade. Delić je među svojim vojnicima, ali i u javnosti, uglavnom smatran generalom koji je uvek bio sa svojom vojskom. Do poslednjeg dana održavao je kontakte sa svim svojim vojnicima.

U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja. Delić  je, kako je isticao, penzionisan nezakonito 2005. godine, u 49. godini.

U aktuelnom sazivu Skupštine našao se na mestu potpredsednika Skupštine, na predlog koalicije NADA, čiji su deo, uz Delićev pokret, Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

U svojoj političkoj karijeri bio je deo Srpske radikalne stranke, kao i Srpske napredne stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije