in

Predsednik Turske sledeće nedelje u poseti Srbiji, BiH i Hrvatskoj

Predsednik Turske sledeće nedelje u poseti Srbiji, BiH i Hrvatskoj

BALKAN treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke kako bi brže napredovao i kako bi postignut veći prosperitet, poručio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na otvaranju samita „Otvoreni Balkan“ i najavio sa će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sledeće nedelje posetiti Srbiju, BiH i Hrvatsku

foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

– Ova inicijativa pruža tu mogućnost i nešto je što obećava – naglasio je šef turske diplomatije, gost Samita i dodao kako je Turska uvek govorila i o važnosti balkanskih politika.

Čavušoglu je rekao, da za Tursku, postoje dva izazova u ovom regionu.

Prvi je politička kriza u BiH, te je najavio da će predsednik Turske

– Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese – istakao je on.

Čavušoglu je kazao da Turska ima otvorenu komunikaciju sa obe strane i najavio nastavak podrške dijalogu, kako bi se postigao dogovor oko tablica i svim ostalim pitanjima.

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok.

– Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu – kazao je Čavušoglu.

On je izrazio je uverenje da će ova incijativa doprineti i većim direktnim stranim investicijama.

– Rat u Evropi je bio alarm za sve nas. Vidimo koliko smo ranjivi. Zima dolazi i energetska i prehrambena bezbednost je izazovna, a recept je jedino solidarnost – istakao je on.

Kazao je da Turska radi na tome kako može da pomogne susedima na Balkanu da obezbede potrebe za gasom tokom zime.

– Rat je samo potvrdio važnost zajedničkih investicija u obnovljive izvore energije i integraciju energetskih tržišta – konstatovao je on.

Čavušoglu je podsetio da je u prošlosti proces proširenja bio jedna od najuspešnijih politika EU.

– Ali je Unija postala introvertna i niko ne može da da pravo objašnjene zašto su Severna Makedonija i Albanija toliko čekale na početak pristupnih pregovora. Mi čestitamo svima na početak pristupnih pregovora, ali dramatično je da je tek rat u Evropi podsetio na važnost proširenja. Nadam se da će njihova iskustva biti bolja od naših – kazao je on.

Čavušoglu je izrazio nadu da će Otvoreni Balkan pospešiti pristupni proces zemalja učesnica i dodao da se nada da će sve više zemalja pristupiti toj inicijativi.

– Postoji mnogo toga što može da se uradi kroz ovu inicijativu – ocenio je on i naglasio da će priznavanje diploma i dokumenata biti dobro za mlade na Balkanu i smanjenje problemom odliva mozogova kojim se suočava Zapadni Balkan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije