in

POSLANICI SA AMBASADOROM HILOM: O KiM, Ukrajini, saradnji…

POSLANICI SA AMBASADOROM HILOM: O KiM, Ukrajini, saradnji…

PREDSEDNICA i članovi Poslaničke grupa prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama, sastali su se ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom, sa kojim su otvorili niz aktuelnih pitanja i tema.

Skupština do sada usvojila osam rezolucija o KiM , Foto N. Skenderija

Predsednica PGP sa SAD Sandra Božić istakla je da su odnosi dve države tradicionalo dobri i pored trenutaka kada nisu stajale na istoj strani istorije i da se danas Amerika i Srbija nalaze u eri novih odnosa.

Američki amabsador izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da razgovora sa narodnim poslanicima, istakavši da bi takav vid susreta trebalo da postane praksa. Govoreći o odnosima dve zemlje on je naglasio da je obaveza diplomate da gleda u budućnost i da dalji tok saradnje dve zemlje želi da gleda u tom svetlu. Hil je istako da Amerika ima snažan ekonomski i komercijalni interes da sarađuje sa Srbijom, što ilustruje i iznos od 3,6 milijardi dolara koliko je američki privatni sektor investirao u Srbiju.

Ambasador je naglasio da Srbija ima vitalnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti i saradnje, i istakao važnost promovisanja regionalne saradnju, što se najbolje ogleda kroz inicijative Otvoreni Balkan i Berlinski proces, te izrazio nadu da će se i ostale zemlje regiona priključiti Otvorenom Balkanu.

Ambasador je istakao da SAD podržava Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, ali da ne podržava što taj proces toliko dugo traje.

Tema sastanka bila je i sutuacija na Kosovu i Metohiji i odnosi Beogarad i Prištine. Ambasador smatra da je važno težiti normalizaciji odnosa, što ne treba tumačiti kao priznavanje nezavisnosti tzv države Kosovo. On je istakao da ceni to što Srbija pokušava da uradi u okviru dijaloga Beogarad i Prištine.

– Smatram da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pokazao odlučnost u prihvatanju predloga EU za normalizaciju odnosa i pokazao da razume da je potrebna iskrena politička hrabrost svih vas i iskreno političko vođstvo, jer će normalizacija odnosa biti ključni korak ka srpskoj evropskoj budućnosti – naglasio je Hil.

Amabasador SAD je tokom sastanka govorio i o sukobu između Rusije i Ukrajine i poziciji koju je Srbija zauzela po tom pitanju.

Sastanku je prisustvovao veliki broj članova Poslaničke grupe prijateljstva, koja je inače jedna od najbrojnijih u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije