in

Ovo nije analiza izbornih rezultata nego tektonskih promena na KiM (VIDEO)

Ovo nije analiza izbornih rezultata nego tektonskih promena na KiM (VIDEO)

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić obraća se danas javnosti u zradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Foto: Tanjug

Predsednik je na početku govorio o izborima na KiM:

– Juče i nije to i ne sme da bude naša analiza površna i plitka. Ono što se juče dogodilo nedvosmisleno poraz Aljbina Kurtija, ali i mnogo više od toga. Juče je srpski naros pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, traži veće poštovanje, dijalog a ne nametanje rešenja- kazao je Vučić.

– U biračkom spisku 45.095, Srba ukupšno izašlo je 13, pri tom dvoje kaže da su greškkom, to je 0, 029 posto. Ono što je interesantno, je da je izašao i značajno manji broj Albanaca. Izbori su održani tako što je 13 kontejnera bilo raspoređeno – rekao je predsednik.

– Na više biračkih mesta nijedan čovek nije glasao. Slađana Pantović osvojila je ukupno 5 glasova, dobila je i glas jednog Albanca. Došla je i otišla u pratnji Kurtijeve policije – dodaje Vučić.

– OEBS nije pratio izbore. Nije ni evropska potrašačka misija. Iz Kancelarije EU i Kvinte juče nisu imali vremena da obiđu biračka mesta. Ukupno glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, dobar deo njih ne živi tu. Šta su nam ti izbori pokazali? Pod jedan to je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Pod dva ovako nešto se nije desilo na evropskom tlu. Pod tri ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda. Srbi su se ponašali ne samo savesno i odgovorno, nego kao veoma snažan naroda, koji je bio spreman da pokaže odlučnost da se suprotstavi okupacionim gaulajterima. Juče u prepodnevnim satima bile su ulice prazne, popodne su bile pune. Srbi su želeli da pokažu mi smo tu, ali ne želimo da učestvujemo u vašem cirkusu. Pod četiri – mi suštinskog dijaloga nemamo. Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire. Sada su Srbi još odlučnije pokazali, 99,97 odsto, su jasno uprli prstom da ih niko sa Zapada nije slušao. Naš narod je jasno pokazao u kojoj zemlji živi.

– Rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost. Čekao sam da vidim sa kakvim zaključcima će da izađu. Radio sam sa svojim timom do iza ponoći i jutros da bismo došli do nekih zaključaka. Mi ćemo morati da se ponašamo drugačije. Kurti to nije razumeo. On misli da će da upravlja sa 400 glasova. Sve može, smo nemojte posle od Srba da tražite ništa. Kaže Stano da se ubrza dijalog, vi očigledno ništa niste razumeli od ovoga juče. Srbi su tražili da ih saslušate, nikada niazšta niste želeli da ih čujete. Na žalost niste razumeli poruku, mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas. Stvarno mislite, mi jedva čekamo da se vratimo u institucije. Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije. Deset godina niste čuli Srbe, pričate gluposti. Zato vam nisam ni potpisao ništa. Jedino zašta vam Srbija služi, jeste da ispunjava vaše želje. Jeste primetili da me niko nikada nije demantovao? Juče su se dogodile tektonske promene, obavezujuće za sve nas. Zato je naša obaveza da čujemo Srbe.

– Mi moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju, našem evropskom putu. To sada za nas postaje komplikovano, ali ćemo u narednom periodu da vidimo šta možemo da uradimo. Govorili ste da je za sve kriv Beograd. Zamislite izašlo je 13 Srba, dvoje greškom. Sve što su govorili o Savetu Evrope, ovim izborima, sve su nas lagali. Svaku reč su slagali.

– Još nisam doneo odluku, ali ću 2. maja verovatno ići u Brisel. Ne dam vam lažovi i prevaranti, da se u ne znam šta zakunete, opet bi slagali. Našem narodu verujem. Kažu prošlo je mirno, prošlo je jer je naš narod tako hteo. Sve je samo varanje ne bi li Kosovo steklo punu nezavisnost. Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda na KiM, miran ustanak naroda koji neće da trpi zulum, samo da bi dobio pohvale iz Brisela i Vašingtona. Težak je period pred nama, u skladu sa tim nama nije potreban nikakav sukob sa Nato. Naravno 2. maja ništa neće biti rešeno. Tako će to da izgleda, da Srbiju krive za šta im pada na pamet. Ono što je naš zaključak je da ćemo štiti poziciju našeg naroda, razumeti njihove poruke, poštovati Ustav Srbije, a ono na čemu ćemo insistirati je stvarni dijalog. Nama je potreban stvarni razgovor sa Albancima. Plašim se da je ovo uvod u dublju krizu. Znate li ko je Braca Nikolić? On je uhapšen pre skoro godinu dana, uhapšen kažu zbog malverazacija na Brezovici. A onaj što je upucao decu je na slobodi. To je demokratija? Znamo mi da imate većinu u Savetu Evrope. Jedno se dogovorimo, vi radite nešto drugo. Šta mi možete? Da otkrijete moje račune u inostranstvu, nema ih, da otkrijete vile, nema ih. Problem je to da prestanete da varate Srbe i Srbiju, to je najvažniji zaključak. Još jedanput želim da zahvalim srpskom narodu koji je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, koji su silinom i snagom svoje volje pokazali da nisu šaka zobi. Mi ćemo glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Odgovori na pitanja

– Ponovo obmanjuju javnost. Briselski sporazum je potpisan pre 10 godina, 10 godina niste formirali ZSO. Što morate da lažete? Lažete koliko vam je volja. Oni veze nemaju šta pričaju. Oni se ne stide procenta izlaznosti – mi se radujemo, baš takvi hoćemo da upravljamo. Oni imaju rezultate, Kurti čestitao izabranim, šta bi čovek koji ima imalo časti posle ovog uradio – istakao je predsednik, komentarišući izjave iz Prištine nakon izbora.

– Stvarnog dijaloga nema, sem na izmišljenim fotografijama, fotomontažama. Ja se nikada u stvarnom životu nisam rukovao sa Kurtijem. Da li sam razgovarao? Obavio sam na desetine razgovora, stotine poruka razmenio sa predstavnicim međunarodne zajednice od juče – rekao je predsednik.

– Ja mislim da je ovo bila najbolja slika lažne demokratije, prištinske i onih koji ih podržavaju. Zamislite da je nama u centralnoj Srbiji izašašlo toliko ljudi. Ovo pokazuje kako izgleda mrak za demokratiju, kako je sve dozvoljeno ne bi li se Srbi unizili. Ali ovo je takođe pokazalo da su Srbi snažan i odgovoran narod koji štiti svoji interese. Jednom okupaciji mora da dođe kraj, ali smo mi ti koji možemo da biramo trenutak kada će da dođe kraj – naveo je Vučić.

– Šta sam ja rekao protiv BiH i njenog integriteta? Ništa. Koliko puta su govorili da se Srbija meša u njihove unutrašnje odnose. Oni sad traže od mene da se mešam u njihove unutrašnje odnose-kažu Vučiću zaustavi Dodika…Mislite da je moj posao da opominjen nekog šta će da govori. Ali me samo obavestite sledeći put da li da se mešam ili ne. Što se Srbije tiče i odnosa prema Bošnjacima – mi sa njima imamo najbolji mogući odnose. Hoćete hoćete, nećete, ne morate. Možete da izmišljate o meni šta hoćete ali se pre toga dogovorite hoćete da se menjam ili ne.

– Šta sam ja rekao protiv BiH i njenog integriteta? Ništa. Koliko puta su govorili da se Srbija meša u njihove unutrašnje odnose. Oni sad traže od mene da se mešam u njihove unutrašnje odnose-kažu Vučiću zaustavi Dodika…Mislite da je moj posao da opominjen nekog šta će da govori. Ali me samo obavestite sledeći put da li da se mešam ili ne. Što se Srbije tiče i odnosa prema Bošnjacima – mi sa njima imamo najbolji mogući odnose. Hoćete hoćete, nećete, ne morate. Možete da izmišljate o meni šta hoćete ali se pre toga dogovorite hoćete da se menjam ili ne – kazao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije