in

Odbijena inicijativa premijera Albanije pri SE

Odbijena inicijativa premijera Albanije pri SE

ČLAN delegacije Skupštine Srbije pri Savetu Evrope i potpredsednica Parlamentarne Skupštine SE (PS SE) Elvira Kovač rekla je danas da nije prihvaćena incijativa albanskog premijera Edija Rame kojom bi se osporio izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima i o ovoj temi radio novi izveštaj.

Foto Tanjug

Kako je objasnila Biro PS SE je juče doneo odluku da se povodom inicijative Albanije usvoji samo informacija, što nema političku težinu.

– Oni jesu sakupili dovoljan broj potpisa za predlog rezolucije, 20 potpisa za pokretanje neke inicijative u Savetu Evrope iz minimum pet zemalja i dve političke grupe, što i nije teško sakupiti, ali nije prihvaćeno da se radi novi izveštaj na ovu temu – istakla je Kovač. – Biro je doneo odluku da se povodom ove inicijative donese samo informacija, što nema političku težinu. Zapravo, ne mogu da ignorišu njihov zahtev, ali se samo pripremi informacija, a ne radi na novom izveštaju, dakle ne ulazi u proceduru, ne bira se izvestilac, neće se to stavljati posebno na sednicu Komiteta, posebno na plenum i neće se glasati o tome.

Kovač je navela da je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope, pre više od 10 godina, donela izveštaj Dika Martija koji je prihvaćen na plenumu sa velikom većinom.

– Bilo bi nečuveno da se preispita ponovo rad i tog izvestioca i samog Komiteta za pravna pitanja i da se dovodi nešto u pitanje – rekla je Kovač.

Rama je nekoliko puta pokušavao da ospori Martijev izeštaj u kojem se navodi da je tzv. OVK umešana u trgovinu organima ubijenih Srba, ali su to mnogi poslanici protumačili kao nepoštovanje procedura i reagovali sa negovodovanjem.

Parlamentarna skupština SE usvojila je 2011. godine izveštaj specijalnog izvestioca SE Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na KiM i u “Žutoj kući” u Albaniji, koja je služila kao improvizovana bolnica. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije