in

Od predsednika traže “teške odluke” o Kosovu i Metohiji i šalju svoje savetnike kod Lajčaka

Od predsednika traže “teške odluke” o Kosovu i Metohiji i šalju svoje savetnike kod Lajčaka

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Foto: D.Milovanović/printskrin/ilustracija

U pismu se kaže:

– Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom (ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini), moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa (tzv.) Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između (tzv.) Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou.

Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete (tzv.) Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred.

Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku – navodi se u zajedničkom pismu Makrona i Šolca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije