in

NAPREDUJEMO KA EU, ALI VREDNOVANJE ZA USPEH IZOSTAJE: Vladimir Orlić u Pragu

NAPREDUJEMO KA EU, ALI VREDNOVANJE ZA USPEH IZOSTAJE: Vladimir Orlić u Pragu

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić boravi u Pragu, na Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije, u okviru koje je upriličen radni doručak za predsednike parlamenata država kandidata za članstvo u EU.

Parlament

Domaćini radnog doručka bili su predsednik Senata Češke Republike Miloš Vistrčil i predsednica Predstavničkog doma Češke Republike Marketa Pekarova Adamova.

Predsednici i predstavnici nacionalnih parlamenata su tokom svojih izlaganja razmenili iskustva u procesu evropskih integracija, ukazali na preduzete napore, postignute napretke i izazove sa kojima se susreću ispunjavajući kriterijume za članstvo, te iskazali spremnost da se po ovom pitanju nastavi međusobna podrška i saradnja.

Dr Orlić je iskoristio priliku da čestita novim kandidatima za članstvo u EU, ističući da je Srbija spremna da sa njima podeli svoja iskustva, pruži podršku i svaku pomoć. Ponovio je da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije.

– Isto ćete uvek čuti od predsednika Republike Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije i nas u Narodnoj skupštini, a ove reči potvrđujemo predanošću i konkretnim napretkom –  poručio je predsednik NS RS, ukazujući na uspehe koje je naša zemlja postigla u svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na kompletiranje reforme pravosuđa koja je započeta promenom Ustava prošle godine, zahvaljujući kojoj je Srbija u ovoj oblasti dostigla najviše evropske standarde ikada.

Istakao je značaj sveobuhvatnih reformi za bolju i prosperitetniju budućnost svih građana naše zemlje, čak i kada formalno vrednovanje preduzetih koraka izostaje.

Podsetio je da poseban segment na evropskom putu Srbije predstavlja dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine, a da je za njegov dalji napredak neophodno da Priština ispuni obavezu koju ignoriše i poriče više od deset godina – konačno formiranje ZSO.

– Po ovom pitanju očekujemo podršku svih naših prijatelja i partnera. Srpski narod na KiM trpi najstrašniji teror. Ljude tamo hapse, na njih pucaju, maltretiraju i decu. Neverovatno je šta se dešava u srcu Evrope u 21. veku. Nastavićemo da se zalažemo za stabilnost i mir, osnovne preduslove za naš, i napredak regiona u celini – rekao je Orlić.

Radnom doručku su, pored predsednika Skupštine Srbije, prisustvovali i predsednik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi, predsednik Parlamenta Moldavije Igor Grosu, predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk, kao i potpredsednik albanskog Parlamenta Agron Gjekmarkaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije