in

Jutro nakon napada na srpske dečake u Štrpcu

Jutro nakon napada na srpske dečake u Štrpcu

DEČAK Stefan Stojanović (11) i mladić Miloš Stojanović (21), koji su juče ranjeni u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac su dobro i oporavljaju se. Napadač je uhapšen.

Foto: Kosovo onlajn

Srbi iz Sirinićke župe prekinuli su proteste i blokadu puta Uroševac-Štrpce kod sela Gotovuša. Napad osudili i Beograd i Priština, kao i predstavnici Euleksa, Oebsa, Evropskog parlamenta.

Posle razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i obećanja policije da će ponovo postaviti kontrolne punktove, Srbi iz Sirinićke župe su odlučili da prekinu proteste i blokadu puta Uroševac-Štrpce kod sela Gotovuša.

Dogovoreno je da policija ponovo postavi kontrolne punktove na ulazu u opštinu Štrpce kod sela Drajkovca i na izlazu kod Jažnica.

Takođe je dogovoren sastanak gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića, predstavnika sela i policije na kome će građani izneti zahteve policiji koji se odnose na bezbednost.

Protesti građana i blokada puta usledili su posle ranjavanja srpskog mladića i dečaka.

Najbitnije je da se dečaci oporavljaju i da nisu zadobili povrede opasne po život. Napad je osudio i Beograd i Priština. Ranjenim dečacima podršku je poslao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Da si živ i zdrav Stefane. I u Hilandaru noćas se svi za tebe molimo. Hristos se rodi – poručio je Vučić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik najoštrije je osudio napad na Stefana i Miloša, a osude su došle i od Euleksa, Oebsa, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika.

Poruku mira poslao je i patrijarh srpski Porfirije, koji je napisao na Instagramu da su molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića sa decom iz Štrpca, prenosi RTS.

– Večeras nad vama stoje vaše majke i očevi, kao i Bogomajka koja je rodila Spasitelja sviju nas. Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Kosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici – kaže Porfirije.

(RTS)

BONUS VIDEO: UŽAS KOD ŠTRPCA: Albanac rafalnom paljbom pucao na srpske mladiće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije