in

HOĆE DA LEGALIZUJU OTIMAČINU SRPSKE ZEMLJE Petković o Kurtijevoj proceduri za tzv. zakon o eksproprijaciji na severu KiM

HOĆE DA LEGALIZUJU OTIMAČINU SRPSKE ZEMLJE Petković o Kurtijevoj proceduri za tzv. zakon o eksproprijaciji na severu KiM

U CILjU nove destabilizacije prilika na terenu, vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem pokrenule su proceduru za donošenje novog tzv. zakona o eksproprijaciji kojim doslovno žele da legalizuju otimačinu srpske zemlje na severu Kosova i Metohije i na njoj grade svoje tzv. vojne i policijske baze.

Foto: Printskrin

Novim zakonom koji je pripremila Priština bukvalno bilo koji srpski objekat ili zemlju u koju Kurti uperi prst, vlasti u Prištini mogu proglasiti „javnim interesom“ i na tom mestu graditi nelegalne policijske i vojne baze za svoje specijalne jedinice.

Ovo je povodom namere prištinskih vlasti danas saopštio direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković ističući da na to posebno ukazuje član 7, stav 2.3.14 koji doslovno kaže da se „legitimni javni interes odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih“.

– Nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja srpske zemlje koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima zarad ostvarivanja okupatorskih interesa. Jasna je namera Prištine da se ovim pravnim nasiljem brutalno obračunava sa srpskim narodom koji je mirno, ali odlučno rekao ne okupaciji i otimačini – rečeno je u saopštenju direktora Petkovića i dodaje da je Priština angažovala takozvano Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji.

– Ono što je posebno indikativno je da je za taj dokument organizovana navodno javna rasprava koja se sprovodi slanjem mejlova, daleko od očiju javnosti, a danas ističe rok za dostavljanje komentara na predloženi dokument. Kancelarija za Kosovo i Metohiju će i u ovom konkretnom slučaju zajedno sa našim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastaviti pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda u pokrajini i obratiće se svim međunarodnim misijama i EU kako bi se ovakva pravna uzurpacija sprečila – zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM povodom pokretanja procedure za donošenje novog tzv. zakona o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije