in

Zatražene ostavke vrha policije Filipina

Zatražene ostavke vrha policije Filipina

MINISTAR unutrašnjih poslova Filipina Benjamin Abalos Junior saopštio je danas da je zatražio od svih policijskih generala i pukovnika da podnesu ostavke zbog sumnji u umešanost u trgovinu drogom.

Foto: Printscreen/Jutjub/Aldžazira

 – Oko 300 policajaca je obuhvaćeno direktivom koju je preporučio šef nacionalne policije, koji će takođe podneti ostavku – rekao je Abalos na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Naglasio je da u policiji postoji veliki problem i da je veliki broj generala i pukovnika umešan u trgovinu drogom. Više desetina policajaca je uhapšeno ili razrešeno dužnosti i obuhvaćeno istragom zbog umešanosti ili sumnje da su umešani u trgovinu drogom.

Abalos je naveo nedavni slučaj kada su pripadnici zakona prodavali drogu u svojoj kancelariji.

Filipinska agencija za borbu protiv droga obuhvaćena je racijama, hapšenjem i otpuštanjem poslednjih meseci. Međunarodna zajednica kritikovala je ranije bivšeg predsednik Filipina Rodriga Dutertea zbog rata koji je vodio sa krijumčarima droge, u kojem je, prema policijskim podacima, poginulo više od 6.200 osumnjičenih. Grupe za ljudska prava navele su veći broj poginulih i optužile neke policajce da su izmislili dokaze kako bi izgledalo da su se žrtve nasilno opirale hapšenju.

U novembru, šef filipinske nacionalne policije Rodolfo Azurin Junior rekao je da je naredio organima zakona da minimiziraju ubistva ljudi koji se bave trgovinom drogom.

Saopštio je da će biti formirana komisija koja će kontrolisati policijske službenike i utvrditi da li su umešani u ilegalnu trgovinu drogom i dodao da oni koji nisu umešani nemaju potrebe da brinu.

BONUS VIDEO:

OVO JE NAJNIŽI ŽIVI ČOVEK: Iranac ušao u Ginisovu knjigu rekorda


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije