in

Zašto Evropa želi da pridobije ove države za borbu protiv Rusije i Kine?

Zašto Evropa želi da pridobije ove države za borbu protiv Rusije i Kine?

EVROPSKA unija pokušava da popravi odnose sa nekim državama kako bi ih privolela na svoju stranu zbog uticaja koji na njih imaju Rusija i Kina, piše list „Politiko”.

Foto AP

U članku se navodi da Brisel ne krije svoje interesovanje za četiri države koje su u zoni interesovanja rusko-kineske unije: Brazil, Čile, Nigerija i Kazahstan.

– Nije teško shvatiti zašto su se upravo ove četiri zemlje našle na listi prioriteta. Svaka predstavlja potencijalno uporište za Evropsku uniju u regionima u kojima se zapadna alijansa takmiči za uticaj i resurse protiv Rusije i Kine. Brazil i Čile su latinoameričke države bogate resursima, Nigerija je ekonomsko središte Zapadne Afrike, a Kazahstan ima naftna i gasna polja u Centralnoj Aziji – navodi list.

Evropski činovnici smatraju da jačanje uticaja Brisela kao protivteža Moskvi i Pekingu može pomoći Evropskoj uniji da reši probleme sa resursima i da postane samostalniji igrač na globalnoj areni, prenosi Sputnjik.

– Geoekonomija Evropske unije bi trebalo da bude manje naivna i da se više brine o ekonomskoj sigurnosti. To će zahtevati osmišljeniju i bolje iskombinovanu upotrebu čitavog arsenala dostupnih instrumenata – rekao je činovnik iz EU.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da je ruski predsednik pozvan na samit BRIKS-a u avgustu, ali da će se odluka o njegovom učešću doneti kasnije.

BONUS VIDEO: NATO NIGDE NIJE DONEO MIR – Protestanti u Briselu zahtevaju da se okonča rat u Ukrajini


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije