in

ZAPADU NIJE SVEJEDNO: Stoltenberg upozorava

ZAPADU NIJE SVEJEDNO: Stoltenberg upozorava

GENERALNI direktor NATO Jens Stoltenberg izjavio je da sve intenzivnija saradnja Rusije i Kine ugrožava svetski poredak koji su uspostavile zapadne zemlje.

Vladimir Putin i Si Đinping, Foto AP

– Ujedinilo ih je to što žele drugačiji svetski poredak. Činjenica je da oni ne dele naše vrednosti i pokušavaju da brane interese koji narušavaju našu veru u slobodu i demokratiju. U ovom opasnom svetu, zemlje Alijanse moraju se držati zajedno – rekao je on na konferenciji u Norveškoj.

On je primetio da je glavni dokaz ujedinjenja dve države bilo odbijanje Pekinga da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

– Nasuprot, Kina promoviše ruski narativ, prebacujući krivicu za nastalu situaciju na NATO i na početku je podržala zahtev Moskve da Alijansa zatvori vrata za nove članove – istakao je Stoltenberg.

Pored toga, sekretar je podvukao produbljivanje odnosa Rusije i Kine u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin 30. decembra održao je video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingtom. Ruski lider je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da sledeće godine poseti Moskvu.

Sa druge strane, Si je kazao da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite suvereniteta i bezbednosti dve zemlje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije