in

Vlasnica pogrebnog preduzeća osuđena na 20 godina zatvora, jer je prodavala delove leševa

Vlasnica pogrebnog preduzeća osuđena na 20 godina zatvora, jer je prodavala delove leševa

BIVŠA vlasnica pogrebne firme u američkoj državi Kolorado Megan Hes osuđena je na 20 godina federalnog zatvora zbog seciranja oko 560 leševa i prodaje delova tela bez dozvole.

Foto: Piksabej

Njena majka Širli Koh (69), koja je bila zadužena za seciranje tela, osuđena je na 15 godina zatvora, prenosi Rojters.

Federalni slučaj istrage pokrenut je nakon Rojtersove serije istraživačkih tekstova o neregulisanom tržištu delova tela u SAD. U SAD je nezakonito prodavati organe kao što su srca, bubrezi i tetive za transplantaciju, već oni moraju biti donirani.

Prodaja delova tela kao što su glave, ruke i kičma za upotrebu u istraživanju ili obrazovanju – za šta je Hes osuđena – nije regulisana saveznim zakonom.

Hes je počinila zločine, rekli su tužioci, kada je prevarila rođake preminulih i lagala ih o kremacijama, a zapravo je secirala tela i prodavala delove bez dozvole. Kompanije za obuku hirurga i druge firme koje su kupile ruke, noge, glave i torzoe nisu znale da su pribavljene na prevaru, rekli su tužioci.

U svojoj pogrebnoj firmi, Hes je naplatila porodicama do 1.000 dolara za kremacije koje se nikada nisu dogodile, rekli su tužioci, a nekima je ponudila besplatne kremacije u zamenu za donaciju tela.

U svom podnesku sudu, tužioci su Hesovu šemu trgovine delovima tela opisali kao jedan od najznačajnijih slučajeva te vrste u novijoj istoriji SAD.

Dvadeset šest žrtava opisali su svoj užas kada su otkrili šta se dogodilo njihovim najmilijima.

– Naša slatka majka, raskomadali su je i prodali njena ramena, ruke i kolena – rekla je jedna od oštećenih u postupku Erin Smit. Tužioci su tokom suđenja rekli da su Hes i Koh lagale više od 200 porodica, koje su dobijale kremirani pepeo pomešan sa ostacima različitih leševa.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA TOKOM POŽARA U MOSKVI: Trenutak kad počinje da gori tržni centar


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije