in

Visok rizik od biološke opasnosti u Sudanu

Visok rizik od biološke opasnosti u Sudanu

U GLAVNOM gradu Sudana Kartumu postoji ”visok rizik od biološke opasnosti”, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela laboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere, kao i druge opasne materije, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

FOTO: AP/Tanjug

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija, prenosi Rojters.

– Ovo je glavna briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance – rekao je Abid, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela objekat.

Borbe su izbile između sudanskih oružanih snaga i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, u kojima je poginulo najmanje 459 ljudi, a povređeno je 4.072, prema najnovijim podacima SZO.

Najmanje petoro humanitarnih radnika ubijeno je od izbijanja borbi, a Međunarodna organizacija za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu.

Zbog intenzivnih borbi Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija (OCHA) bila je prinuđena da smanji neke od svojih aktivnosti u delovima Sudana.

BONUS VIDEO: DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU: Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije