in

Vernici brane ulaz, policija ne reaguje (VIDEO)

Vernici brane ulaz, policija ne reaguje (VIDEO)

PROTIVNICI kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve pokušavaju da zauzmu crkvu Pokrova Presvete Bogorodice UPC u selu Trebuhov u Kijevskoj oblasti, saopštio je portal „Savez pravoslavnih novinara“.

Foto: Telegram printskrin/SPŽ – novosti Pravoslaviя

– Trebuhov, Kijevska oblast. U toku je zauzimanje crkve UPC“, navodi se u opisu videa koji je „Savez pravoslavnih novinara – objavio na Telegramu.

Na objavljenim snimcima se vide ljudi u vojnim uniformama sa oznakama Oružanih snaga Ukrajine koji su zagradili ulaz u crkvu. Okupljeni vernici pokušavaju da ih spreče da uđu u crkvu, dok policija ne reaguje, navodi portal.

Progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve počeo je 2019. godine kada je tadašnji ukrajinski predsednik Petar Porošenko dobio tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja za stvaranje raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“.

Pozivajući se na veze kanonske UPC sa Rusijom ukrajinske vlasti su u različitim delovima zemlje donele odluku zabrani rada, a parlament je razmatrao nacrt zakona o faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva, protiv nekih su uvedene sankcije, sprovodile su se kontraobaveštajne aktivnosti, odnosno pretresi kod episkopa i sveštenika, u hramovima i manastirima a sve s ciljem da se pronađu dokazi „antiukrajinske delatnosti“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI – Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije