in

VELIKI DAN ZA RUSIJU: Putin siguran u “cirkon”

VELIKI DAN ZA RUSIJU: Putin siguran u “cirkon”

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima „cirkon“, pošalje u vojnu službu.

Foto: Jutjub printskrin

Putin je na ceremoniji izjavio da će Rusija nastaviti da razvija borbeni potencijal vojske, a takođe je zahvalio stručnjacima odbrambene industrije koja je počela serijsku proizvodnju „cirkona“.

– Želeo bih da istaknem da ćemo nastaviti da razvijamo borbeni potencijal oružanih snaga, proizvoditi perspektivne modele naoružanja i tehnike koji će čuvati bezbednost Rusije narednih decenija – istakao je ruski lider.

– Danas imamo važan, ako ne i značajan događaj: fregata ‘Admiral Gorškov’ kreće u daleki morski pohod. Tu nema ničeg neobičnog: to je uobičajena stvar, ali ovaj put je brod opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sistemom ‘cirkon’, koji nema analoga, to je hipersonični sistem pomorskog baziranja, kao i drugim oružjem najnovije generacije – rekao je Putin tokom ceremonije.

– Ono (oružje) nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu. Uveren sam da će tako moćno oružje pouzdano štititi zemlju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje – rekao je Putin.

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE RUSA I KINEZA: Pogledajte letove iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije