in

Vanredno stanje zbog oluje, naređena evakuacija

Vanredno stanje zbog oluje, naređena evakuacija

NAREDBE za evakuaciju su na snazi u delovima američke savezne države Kalifornije u očekivanju velike oluje, a guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje, prenosi AP.

Foto: AP

Region, koji je u prošlosti bio pogođen šumskim požarima, među prvim mestima je u kojima je izdata naredba za evakuaciju zbog zabrinutosti zbog poplava i klizišta.

Očekuje se da će oluja doneti do 152 milimetra kiše u delovima oblasti zaliva San Francisko, gde će upozorenje od poplava biti na snazi celog dana.

U južnoj Kaliforniji očekuje se da će oluja dostići vrhunac tokom noći i današnjeg dana, a u okruzima Santa Barbara i Ventura će verovatno biti najviše kiše, rekli su prognostičari.

Guverner američke savezne države Kalifornije proglasio je vanredno stanje zbog oluje, druge koja je pogodila državu za nedelju dana.

– Očekujemo da bi ovo mogla biti jedna od najizazovnijih i najuticajnijih serija oluja koje su se spustile u Kaliforniju u poslednjih pet godina – rekla je Nensi Vord, direktorka Kancelarije za hitne službe guvernera Kalifornije.

Gradonačelnik San Franciska London Brid saopštio je na konferenciji za novinare da se grad “sprema za rat”.

Ekipe čiste zapušene odvode i pokušavaju da prebace beskućnike u skloništa i podele zalihe za hitne slučajeve onima koji su odbili da se evakuišu.

Prognostičari kažu da se formira „ciklon bomba”, vrsta oluje koja se brzo pojačava, i da će biti opasna za ljude.

Očekuje se da će najteže biti pogođena severna Kalifornija, u kojoj je tokom vikenda došlo do proboja nasipa.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITI BROD NA SVETU: Zaplovila fregata “Admiral Gorškov” naoružana “Cirkon” projektilima


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije