in

Tvrdnje estonskog ministra odbrane nakon sastanka u “Ramštajnu”

Tvrdnje estonskog ministra odbrane nakon sastanka u “Ramštajnu”

MINISTAR odbrane Estonije Hano Pevkur smatra da će ofanziva ukrajinske vojske početi za oko mesec dana, pošto kišno vreme sada sprečava aktivna dejstva na frontu.

Foto Tanjug/AP

– Ako se poslušaju mišljenja izrečena u bazi ‘Ramštajn’, onda će možda proći još mesec dana pre nego što budemo mogli da pričamo o pravoj kontraofanzivi. Ako se vreme promeni, to može da se desi i ranije. Ako ne, onda proći će mesec, možda dva – rekao je Pevkur za portal „ERR“.

Prema njegovim rečima, prepreka ofanzivi u ovom trenutku nije odsustvo, na primer, tenkova „abrams“, već vremenski uslovi u Ukrajini.

– Tenkovi ‘Abrams’ nisu odlučujući u prolećnoj ofanzivi. U Ukrajinu je već prebačeno prilično mnogo tehnike, a dosta je i na putu ka tamo. Najveća prepreka kontraofanzivi je vreme. Vreme je prilično kišovito, što otežava premeštanje teške tehnike. Ukrajinci čekaju da se vreme popravi… – objasnio je estonski ministar.

Pevkur je u petak učestvovao u zasedanju kontakt-grupe za Ukrajinu u američkoj vojnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj je početkom aprila izjavio da kontraofanziva Ukrajine može da počne na leto. Na osnovu podataka iz tajnih dokumenata Pentagona koji su „procureli“ na internet. Broj zapadnih tenkova i drugog naoružanja koje je već u Ukrajini ne omogućava ukrajinskoj vojsci da to učini.

BONUS VIDEO:

BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije