in

Treba nam mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda”

Treba nam mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda”

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj danas je izrazio zadovoljstvo zbog prvog telefonskog razgovora kineskog predsednika Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije ocenivši da je reč o “prvom važnom koraku”.

Foto AP

– Vrlo je važno da Kina i Ukrajina razgovaraju. Podsećam da svi želimo mir. (…) Ali svi moraju shvatiti da nam ne treba bilo kakav mir – rekao je Borelj koji boravi u poseti Bogoti i dodao:

– Ne treba nam mir u kojemu neko mora da popusti pred brutalnom invazijom, nego pravedan mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda, suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

Si Đinping je danas rekao Volodimiru Zelenskom da je Kina “oduvek bila na strani mira” i pozvao na pregovore. Ovo je, koliko je poznato, prvi razgovor dvojice čelnika od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022.

– Izuzetno mi je drago zbog tog razgovora, nadam se da je to prvi korak nakon koga će Kina preuzeti ulogu i uveriti Rusiju da prekine agresiju – dodao je Borelj. Ranije je zvaničnik EU, koji je hteo da ostane anoniman, izrazio zadovoljstvo zbog toga što su “komunikacijski kanali otvoreni”.

Razgovor Sija i Zelenskog pozdravile Nemačka i Francuska

I nemačka vlada i francuski predsednik pozdravili su prvi razgovor između Zelenskog i Sija kao dobar i ohrabrujući znak.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer je podsetio da su predsednica Komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron “uputili zahtev predsedniku Zelenskom” za takav razgovor “prilikom njihovog sastanka s predsednikom Sijem u Pekingu”.

Ukrajinski predsednik želi već mesecima da razgovara sa Sijem u nadi da će ga uveriti da bude naklonjeniji Kijevu u pogledu ruske invazije, ali Peking nije odgovarao na ukrajinske predloge. Kina je danas objavila da će poslati predstavništvo u Ukrajinu u nastojanju da se pronađe “političko rešenje” sukoba.

Peking je u februaru objavio dokument u 12 tačaka o sukobu u Ukrajini. Inicijativa, smatrana mirovnim planom, poziva Moskvu i Kijev na pregovore. Peking nije priznao rusku aneksiju Donbasa u septembru prošle godine, ni Krima 2014. godine.

Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih meseci je snažno pojačala političku i ekonomsku saradnju s Rusijom.

Odnosi Pekinga i Moskve, burni tokom Hladnog rata, ojačali su tokom poslednje decenije u želji da se odupru uticaju SAD.

Si Đinping je pre nekoliko nedelja posetio Moskvu, gde je potvrdio partnerstvo s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU – Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije