in

Teške optužbe SAD protiv sinova El Čapa

Teške optužbe SAD protiv sinova El Čapa

MINISTARSTVO pravde SAD tvrdi da su sinovi ozloglašenog narko-bosa Hoakina “El Čapa” Guzmana apsolutni divljaci.

Foto: Profimedia

Ministarstvo je u sudskim dokumentima koja su objavljena u javnosti navelo da su četvorica El Čapovih sinova, tzv. “čapitosi” – Ivan Guzman Salazar (40), Alfredo Guzman Salazar (37), Hoakin Guzman Lopez (36), i Ovidio Guzman Lopez (33) među 28 članova kartela Sinaloa koje je Ministarstvo pravde optužilo prošle nedelje za trgovinu fentanilom.

Ministarstvo pravde optužilo je članove kartela da vode “najveću, najnasilniju i najplodniju operaciju trgovine fentanilom na svetu”, a takođe je navelo metode mučenja i vrste pogubljenja koje koristi kartel.

Prema optužnici, “čapitosi” su posedovali više rančeva na kojima su ispitivali rivalske članove kartela, javne zvaničnike, službenike za sprovođenje zakona i svakoga ko im je stao na put.

“Kada bi dobili informacije, obično kroz mučenje, te osobe su ubijane – bilo od strane samih čapitosa ili po njihovom naređenju — a tela bi im bila razbacana po celom području. Dok su mnoge od ovih žrtava streljane, druge su bacane, mrtve ili žive, tigrovima” koji pripadaju Alfredu i Ivanu, navodi se u optužnici.

Sudski dokumenti navode i da je jedan od ubica kartela Sinaloa, poznat kao “Ninis”, iščupao mišiće osobi koju su ispitivali i njima nahranio jednog od tigrova – ljubimaca čapitosa.

El Čapovi sinovi su se sa protivnicima obračunavali i strujnim udarima ili mučenjem vodom, a snagu fentanila su, navodno, testirali na zatvorenicima.

Među trojicom optuženih čapitosa, policija je privela samo Ovidija Guzmana Lopeza. El Čapo, njihov otac i osnivač kartela Sinaloa, nalazi se u zatvoru maksimalne bezbednosti u Koloradu i služi doživotnu kaznu zatvora zbog trgovine drogom i pranja novca.

(RT Balkan)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije