in

TELEVIZORI ŠPIJUNIRALI KUPCE: Nedozvoljene delatnosti kineskih tv proizvođača

KINESKI TV proizvođač “Skajvort”, čiji se proizvodi prodaju u Severnoj Americi, iako je najveći deo njihove robe plasiran na tržištu Kine, priznaje da su njegovi televizori špijunirali korisnike.

Foto Promo

Jedan američki sajt koji se bavi ispitivanjem kvaliteta elektronske robe široke potrošnje, došao je do saznanja da android televizori kineskog proizvođača sadrže aplikaciju pod nazivom Gozen Service koja prikuplja podatke o svim gadžetima povezanim sa internetom na kućnoj bežičnoj mreži i šalje veb-serveru kojim Gozen upravlja. To znači da se preko televizora otkriva koje pametne uređaje imate, da li je vaš mobilni telefon kod kuće, ko je povezan sa internetom, koji je naziv vaj-faja vašeg komšije.

Foto Promo

“Skajvort” je treći po veličini proizvođač televizora u Kini i peti najveći proizvođač u svetu.

Predstavnik kompanije u SAD je u vezi sa optužbama odgovorio “da je privatnost naših kupaca prioritet broj jedan i da naši televizori na tržištu Severne Amerike nisu bili predmet obrade podataka i ne sadrže pomenutu aplikaciju”. Otuda analitičari zaključuju da su se “špijunski” televizori u najvećem broju prodavali na kineskom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije