in

Svaki peti građanin u krizi želi državni “stimulans”

Svaki peti građanin u krizi želi državni “stimulans”

Nemačka Savezna vlada neće više da smanjuje porez na energente, dok ukida i druge dosadašnje olakšice. Nemci, međutim, nisu zadovoljni tom odlukom i u krizi većina zahteva još više pomoći od države.

Foto: Profimedia

Kako podseća nemački Dojče vele, vožnja automobilom, ali i javnim prevozom od 1. septembra je u Nemačkoj ponovo skuplja pošto je prethodna tri meseca bio smanjen porez na energente, a za gradski i međugradski javni saobraćaj, uključujući i železnicu, postojala je mesečna karta koja je koštala devet evra. Ali sada su cene goriva opet otišle gore, a za vožnju železnicom ili sredstvima gradskog prevoza cene su opet uobičajene, dok sve više građana dobija obaveštenja od snabdevača gasom i strujom o osetnim poskupljenjima.

Savezna vlada je najavila novi paket za rasterećenje građana, ali za sada nije poznato kako će on da izgleda. Građani, koji se bore s krizom, međutim, imaju konkretna očekivanja, što pokazuje i najnovije reprezentativno istraživanje javnog mnjenja “Dojčlandtrend” koje za javni servis ARD redovno priprema institut Infratest-dimap. Istraživanje je pokazalo da se manje od trećine ispitanika (29 odsto) izjašnjava da državnu pomoć dobiju samo oni s niskim primanjima, dok gotovo polovina Nemaca (45 procenata) zagovara pomoć i domaćinstvima sa srednjim primanjima. Svaki peti (22 odsto) želi da svi građani dobiju pomoć od države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije