in

SI ZELENSKOM: Nećemo sedeti skrštenih ruku

SI ZELENSKOM: Nećemo sedeti skrštenih ruku

KINESKI predsednik Si Đinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je preneo da će Kina poslati predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Foto: Tanjug/AP photo

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Rojters.

”Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga”, rekao je Si.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije pomenuta Rusija, niti to da li će Kina poslati izaslanika i u Moskvu, ali se navodi da ”u nuklearnom ratu nema pobednika”, i da su pregovori jedini održivi izlaz iz rata. 

“Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovečanstva u celini i rade zajedno na upravljanju krizom”, navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da Ukrajinski zvaničnici već dugo pozivaju Peking da iskoristi svoj uticaj u Rusiji kako bi doprineo okončanju rata. Zelenski je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

“Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa”, poručio je Zelenski. Si je početkom aprila izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim. Ukrajinski predsednik je u više navrata tražio od Sija da se sastanu, posebno nakon posete kineskog predsednika Moskvi u martu. Zvaničnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ju Džun saopštio je da razgovor dvojice predsednika pokazuje objektivnu i nepristrasnu poziciju Kine u međunarodnim odnosima i njen osećaj odgovornosti kao velike zemlje. AP navodi reči Si Đinpinga koji je ponovio da je Kina već isporučila više serija humanitarne pomoći Ukrajini i da je spreman da sa time nastavi u okviru sopstvenih kapaciteta. On je dodao da je Ukrajinska kriza snažno uticala na međunarodnu situaciju.

”Kriza u Ukrajini postaje sve teža, što snažno utiče na međunarodnu situaciju. Što se tiče pitanja Ukrajine, Kina se dosledno zalaže za mir”, dodao je kineski lider. Portparol vlade u Kijevu Sergej Nikiforov rekao je da je razgovor Sija i Zelenskog trajao oko sat vremena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije