in

Rusija ima zalihe i resurse nafte za više od 150 godina

Rusija ima zalihe i resurse nafte za više od 150 godina

RUSIJA je obezbeđena zalihama i resursima nafte u narednih 150 godina, ako se ima u vidu trenutna količina eksploatacije, rekao je za Sputnjik šef odeljenja u Centru za strateške razvoje Rusije Aleksandar Amiragjan.

Foto AP

– Zalihe i resursi nafte ukupno se procenjuju na oko 87 milijardi tona, što može da obezbedi eksploataciju nafte u periodu od preko 150 godina, polazeći od trenutnih godišnjih obima proizvodnje – rekao je ekspert.

Prema podacima na početku 2021. godine, zalihe u Rusiji u svim kategorijama iznosile su oko 31 milijardu tona, što omogućava proizvodnju u narednih 60-65 godina, napominje Amiragjan.

Istovremeno naglašava da zemlja raspolaže i resursima nafte (oko 56 milijardi tona), ali da to zahteva dodatne napore kako bi se prebacili u kategoriju rezervi.

Kako ocenjuje ekspert, sa stanovišta međunarodne potražnje nema ograničenja za razvoj proizvodnje nafte u Rusiji – potražnja će biti visoka najmanje do 2040. godine.

Sa druge strane, dodaje Amiragjan, proizvodnja nafte u Rusiji ne zavisi previše od svetskih cena sirovine. To je povezano sa niskim troškovima njene proizvodnje, pre svega zbog „starih“ tradicionalnih nalazišta, ali i uređenom poreskom politikom u naftnoj industriji.

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

BONUS VIDEO: HERSON PONOVO NA METI: Troje poginulih i 15 povređenih u poslednjem granatiranju


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije