in

RUSI ŽESTOKO ODGOVORILI AMERIKANCIMA: Niko vas nije zvao u Siriju, nemate pravo da kritikujete

AMERIČKO vojno prisustvo u Siriji je nezakonito, za razliku od Rusije, saopštila je ruska ambasada u SAD.

Foto: Arhiva

– Želeli bismo da podsetimo: vojno prisustvo SAD u Siriji je, pre svega, nezakonito. Zato, nemaju nikakvo pravo da kritikuju legitimne akcije ruskih Oružanih snaga koje u Siriji deluju na poziv sirijske Vlade – navodi se u komentaru ruske ambasade izveštaja vršioca dužnosti generalnog inspektora Pentagona Šona O’Donel u kojem se tvrdi da akcije ruske vojske na severoistoku Sirije krše mehanizam za sprečavanje sukoba.

U izveštaju se govori da “iako su se ruske snage, uglavnom, pridržavale mehanizma, broj kršenja u poređenju sa prošlim kvartalom se značajno povećao”.

Po verziji američke strane, kršenje se odnosi na uključenje dodatnih transportnih sredstava u ranije organizovanu patrolnu kolonu. Osim toga, koalicija je, navodno, na potreban način obaveštena o prolasku vojnog transporta ili letu lovaca iz Rusije u Siriju. U dokumentu se ipak naglašava da “ovi prekršaji ne predstavljaju pretnju za koalicione snage”.

Rusija u Siriji radi dve paralelne stvari: pomaže legitimnoj vladi u likvidaciji ostataka terorističkih elemenata i pruža pomoć u pokretanju političkog dijaloga. SAD, za razliku od Rusije, tamo se nalaze na poziv vlade te zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije