in

Priština da se vrati dijalogu i formira ZSO, a EU da ne vrši pritisak na strane u dijalogu

Priština da se vrati dijalogu i formira ZSO, a EU da ne vrši pritisak na strane u dijalogu

ZAMENIK ambasadora Kine u UN Geng Šuang izjavio je danas da Kina pozdravlja sastanke na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije, kao i da ta zemlja podržava međusobne dogovore, i da je potrebno da se oni implementiraju kako bi dijalog dobio na zamahu.

Foto: Pritnskrin

– Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013, to je nešto na šta se Kosovo obavezalo i što bi trebalo da bude fokus sledećih sastanaka – rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaju UNMIK-a o KiM.

On je istakao da Kina, iako poštuje napore EU da posreduje u dijalogu, izražava nadu da taj blok neće vršiti preveliki pritisak na strane u dijalogu.

Kina: Priština da se vrati dijalogu

Geng je izrazio zabrinutost zbog povećanih tenzija na severu Kosova i Metohije, i istakao da su u tom smislu unilateralni potezi loši i da doprinose regionalnim tenzijama.

– Tenzije na KiM u poslednjim godinama pokazuju da unilateralni potezi potkopavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i da odlažu dijalog, što nikome nije u interesu – rekao je on.

On je pozvao vlasti u Prištini da se ”vrate na put dijaloga”, i izrazio nadu da će EU pomoći u ulozi posrednika.

Geng se osvrnuo i na povećan broj incidenata protiv nacionalnih manjina na KiM i ocenio da je harmonična koegzistencija svih etničkih grupa na tom prostoru svima u interesu.

– Nadamo se da će vlasti na KiM to i omogućiti, svim etničkim grupama, kako ne bi bilo više incidenata – rekao je.

Pozdravio je ulogu Unmika, navodeći da se značaj ove misije u izgradnji multietničke saradnje i drugim oblastima društva ne mogu zameniti.

– Problem KiM i dalje je problem za mir na Balkanu i u Evropi. Uloga UNMIK-a ostaje važna u tom smislu, nadamo se da će ta organizacija, pod vođstvom Zijade, nastaviti da obavlja svoju važnu ulogu – zaključio je Geng.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije