in

Predvodi je Teri Makartin, Kinezi na oprezu

Predvodi je Teri Makartin, Kinezi na oprezu

DELEGACIJA američke vlade koju predvodi pomoćnik trgovinskog predstavnika Teri Makartin posetiće Tajvan od 14. do 17. januara, saopštio je Američki institut na Tajvanu, de fakto ambasada SAD na ostrvu.

Foto: Profimedia

– Američku delegaciju će predvoditi pomoćnik trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država Teri Makartin i uključiće predstavnike nekoliko vladinih agencija – navodi se u saopštenju.

U okviru posete, SAD i lokalne vlasti na Tajvanu nameravaju da održe još jednu rundu trgovinskih pregovora u Tajpeju .

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala nakon posete ostrvu početkom avgusta 2022. godine predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi . Kina , koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je Pelosijevu posetu, videći taj potez kao podršku SAD tajvanskom separatizmu i održala velike vojne vežbe.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih.

Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije