in

Pratite rat u Ukrajini iz minuta u minut (Foto/Video)

Pratite rat u Ukrajini iz minuta u minut (Foto/Video)

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 191. dan. Ekspertska misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju juče je posetila zaporošku nuklearku. Malo pre nego što je konvoj sa stručnjacima stigao u nuklearnu elektranu, prema izveštajima ruskog Ministarstva odbrane, dogodio se veliki napad ukrajinskih specijalaca nedaleko od objekta. Moskva je izvestila da je napad odbijen.

Foto: Ruptly

Glavni napori Rusije usmereni ka kontroli Donjecke oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju da usmeravaju napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti i na to da zadrže delove Harkovske, Luganske, Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Nikolajevske oblasti koje su zauzele.

Ruske snage pokušavaju da stvore povoljne uslove za nastavak ofanzive, a takođe nanose vazdušne i raketne udare na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

Na pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage granatirale su pojedina naselja, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da na Donjeckom pravcu ruske snage koncentrišu napore na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ukrajinski generaštab ističe da su pokušaji ruskih trupa da napreduju na pravcu Slavjanska, Bahmuta i Avdijevke bili bezuspešni.

Ukrajinski tenk evakuiše ranjenike

De Rivijer skeptičan u pogledu povratka Donbasa u okrilje Ukrajine

Stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer izrazio je skrepsu u pogledu sposobnosti Ukrajine da vrati teritorije Donbasa pod svoju kontrolu.

– Malo sam skeptičan da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije. Bio bih iznenađen kada bi Ukrajina mogla da istera Ruse iz Donbasa ili da ih istera sa Krima – rekao je Rivijer agenciji Anadolija.

Po njegovim rečima, primirje neće skoro biti objavljeno.

SB UN u septembru o Ukrajini, poziv Lavrovu i Kulebi

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 22. septembra na ministarskom nivou, što znači da će biti pozvani ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitri Kuleba, izjavio je stalni predstavnik Francuske u UN Nikola de Rivijer.

– To je ministarski sastanak o Ukrajini. Tako da će svi ministri Saveta bezbednosti biti pozvani. Tako će, podrazumeva se, i ruski ministar, a posto je sastanak o Ukrajini i Ukrajina će biti pozvana – naveo je u četvrtak stalni predstavnik Francuske, zemlje koja će u septembru predsedavati SB UN, a prenosi TAS S.

Ranije je u programu rada na sajtu SB UN objavljeno da će Savet održati 22. septembra sastanak o Ukrajini.

Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim danas na sajtu ukrajinskog predsednika.

Foto AP

Zahvaljujući Kontakt grupi, koja se sastoji od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a, vođeni su pregovori na različitim nivoima u okviru Normadijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuske, prenosi TAS S.

Rezultat je bio potpisivanje sporazuma o mapi puta za mirno rešenje i prekid vatre u Donbasu u septembru 2014. i februaru 2015. godine, poznatijih kao sporazumi iz Minska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije