in

POKUŠAJ SMIRIVANJA TENZIJA? Šolc pozvao kineskog premijera da poseti Berlin

POKUŠAJ SMIRIVANJA TENZIJA? Šolc pozvao kineskog premijera da poseti Berlin

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pozvao je kineskog premijera Lija Ćijanga da poseti Berlin 20. juna u pokušaju da smiri tenzije između Evrope i Kine, piše “Blumberg”.

Foto: Profimedia

Šolc će pokušati da dobije podršku Pekinga po pitanjima mira u svetu ili klimatskih promena, dok će istovremeno podvući crvene linije kada je reč o promeni statusa kvo Tajvana, rekli su “Blumbergu” ljudi upoznati sa planovima nemačkog kancelara. Sastanak dvojice zvaničnika planira se već mesecima, dodali su izvori.

Nemačka je odlučna da smanji svoje angažovanje u Kini, dok se Berlin još bori sa posledicama preteranog oslanjanja na ruski gas. I dok Nemačka gleda na Peking kao na protivnika u određenim aspektima, Šolc je protiv odvajanja od Kine, važnog trgovinskog partnera i ključne destinacije za nemački izvoz.

– Mi smo protiv razdvajanja, mi smo za smanjenje rizika – rekao je Šolc na pitanje o stavu Evropske unije prema Kini nakon sastanka lidera bloka u Briselu prošlog meseca.

– Kompanije širom sveta pokušavaju da izvuku prave zaključke iz ruskog rata protiv Ukrajine: da moraju da obezbede svoje lance snabdevanja, tržišta prodaje i direktne investicije kako bi preživele teške trenutke – dodao je on. – To se sada dešava i mislim da će definisati sledeću deceniju ili dve.

BONUS VIDEO: NEMAČKA BEZ SAOBRAĆAJA – Milioni bez prevoza tokom štrajka sindikata

(RT)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije