in

PEKING VEĆ NAJAVIO ODGOVOR: Bela kuća odobrila prodaju oružja Tajvanu

PEKING VEĆ NAJAVIO ODGOVOR: Bela kuća odobrila prodaju oružja Tajvanu

RADARI, protivvazdušne i protivbrodske rakete deo su paketa od 1,1 milijarde dolara koji se sada nalazi pred Kongresom, koji treba da ga odobri.

Foto AP

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena poslala je u petak zvaničan predlog Kongresu o nameri da Tajvanu proda radare, protivbrodske i protivvazdušne rakete. Ukupna vrednost ugovora o opremi i održavanju iznosi nešto više od 1,1 milijarde dolara.

Radi se o petom, do sada najvećem paketu prodaje oružja Tajpeju koji je odobrila aktuelna američka vlada. Najskuplja komponenta ovog paketa je osmatrački radarski sistem SRP, vredan 665,4 miliona dolara; sledi 60 protivbrodskih raketa Harpun u vrednosti od 355 miliona dolara i 100 protivvazdušnih projektila Sajdvinder u vrednosti od 85,6 miliona dolara. Ugovori takođe uključuju odgovarajuću opremu, delove i održavanje.

Pre nego što je predlog upućen Kongresu, zeleno svetlo za prodaju dala je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane, prenosi RT.

Nešto ranije, ove nedelje, nakon što su američki mediji objavili detalje o prodaji oružja Tajvanu, zvanični Peking je, preko portparola kineske ambasade u Vašingtonu, Liu Penđua, upozorio SAD da će odgovoriti „odlučnim i čvrstim merama“ ako se prodaja oružja ostrvu nastavi.

Tenzije oko Tajvana porasle su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa i istaknuti funkcioner Demokratske stranke, Nensi Pelosi početkom avgusta posetila Tajvan. Kina je reagovala organizujući do sada najveće vojne vežbe oko ostrva, a SAD odgovorile slanjem brodova u Tajvanski moreuz.

Pelosijeva sa zvaničnicima Tajvana, Foto AP

Iako se radi o petom paketu oružja koje su SAD odlučile da prodaju Tajvanu u toku mandata DŽoa Bajdena, ni jedna od odobrenih pošiljki još uvek nije isporučena, navodi Vašington Post.

– Obično je potrebno četiri ili pet godina da se oružje isporuči i rasporedi – rekao je za taj list predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta Rupert Hemond-Čejmbers.

Prema njegovim rečima, radi se o normalnom vremenskom okviru za prodaju oružja u inostranstvu jer američkim proizvođačima oružja nedostaje sposobnosti da u kratkom roku povećaju proizvodnju, dok im ukrajinska kriza već oduzima dobar deo resursa. Štaviše, većina opreme i naoružanja, koje je odobrila administracija Bajdenovog prethodnika, Donalda Trampa, tek treba da bude isporučena.

Sa druge strane, viši savetnik Bele kuće za Tajvan i Kinu, Lora Rozenberger, za Post kaže da američke institucije ulažu „znatan napor“ da se proces isporuke oružja Tajvanu ubrza. Na tome u Kongresu rade i Demokrate i Republikanci – oni rade na izmenama pravila vezana za procene da li oružje koje se isporučuje može da padne u pogrešne ruke ili da naškodi nacionalnim interesima SAD.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BORBE U REGIONU HARKOVA: Pogledajte akciju ruske oklopne divizije i pripadnika Nacionalne garde

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije