in

OTIMAČINA ZAVRŠENA – I ZVANIČNO: Kijevska lavra oduzeta ukrajinskoj kanonskoj crkvi

OTIMAČINA ZAVRŠENA – I ZVANIČNO: Kijevska lavra oduzeta ukrajinskoj kanonskoj crkvi

USPENSKI sabor i Trapezna crkva Kijevsko-pečerske lavre, u kojima su se održavale službe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), prešle su u vlasništvo države, saopštio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko.

Kijevsko-pečerska lavra, Foto Vikipedija

– Komisija za primopredaju Uspenskog sabora i Trapezne crkve od Ukrajinske pravoslavne crkve u državno vlasništvo upravo je završila sa radom. Potpisan je odgovarajući akt o vraćanju objekata od Ukrajinske pravoslavne crkve – objavio je Tkačenko na Telegramu.

Međutim, on je otvoreno priznao da je sve realizovano bez predstavnika kanonske crkve.

– Uprkos tome što se mitropolit Pavle, koji je trebalo da potpiše akt, nije pojavio na poslednjem sastanku komisije, to ne predstavlja prepreku za vraćanje državne imovine – smatra ukrajinski ministar.

Ukrajinski mediji su 2. januara javili da su Uspenski saborni hram, glavni hram Kijevsko-pečerske lavre i Trapezna crkva, gde služi UPC, zatvoreni i zapečaćeni. Prema rečima mitropolita Pavla, namesnika Kijevsko-pečerske lavre, od 1. januara 2023. godine sveštenstvu UPC je zabranjen pristup Trapeznoj crkvi i Uspenskom sabornom hramu, pošto je rukovodstvo nacionalnog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“ odbilo da produži ugovore o korišćenju sa crkvama. UPC je izrazila bojazan da će vlasti predati oba hrama raskolničkoj „Pravoslavnoj Crkvi Ukrajine“.

Već 4. januara nekanonska „Pravoslava crkva Ukrajine“ saopštila je da će poglavar Epifanije Dumenko održati bogosluženje povodom Božića u Uspenskom sabornom hramu Kijevsko-pečerske lavre. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da je to velika sramota za Ukrajinu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije