in

Osetio se na Siciliji i u Libiji

Osetio se na Siciliji i u Libiji

ZEMLjOTRES jačine 5,3 stepena uzdrmao je Maltu rano jutros.

Foto: Novosti

Potres se osetio u nekoliko delova Malte noćas oko 0.20 sati, nakon čega su usledili brojni komentari na društvenim mrežama, preneo je „Tajms of Malta“.

Stanovnici Malte su javljali da ih je potres budio iz sna i da su se drmali kreveti, nameštaj, u gradovima kao što su Birzebuga, ali u mestima na suprotnom delu ove ostrvske države.

Potres se desio na oko 129 kilometara jugoistočno od ostrva, u blizini oblasti gde su ove godine zabeleženi zemljotresi.

Zemljotres se osetio na Siciliji i u Libiji.

Procene o jačini zemljotresa variraju: Seizmološki zavod Univerziteta Malte procenio je da je potres bio jačine 5,1 stepen, dok je Američki geološki zavod saopštio da je zemljotres bio jačine 5,5 stepeni.

Nekoliko časova kasnije, ponovo se treslo tlo, oko 6sati, ovog puta bliže libijskoj obali i taj zemljotres je bio jačine 4,7 stepeni.

Prethodni zemljotres koji se osetio na kopnu zabeležen je 11. aprila na oko 100 kilometara južno od Malte, jačine 4,5 stepeni.

Maltu je pogodio niz zemljotresa od početka godine, a desetine potresa osetilo se u svega nekoliko nedelja.

Dok su potresi izazvali zabrinutost zbog jačine, seizmolozi kažu da su takvi periodični talasi uobičajeni i da ne treba da izazivaju uzbunu.

Lokalni eksperti rekli su da će seizmološka aktivnost u tom delu Mediterana najverovatnije potrajati narednih nekoliko nedelja ili meseci.

(Sputnjik)

 


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije