in

Oružane snage Ukrajine saopštile koliko je F-16 Ukrajini potrebno za nadmoć u vazduhu

Oružane snage Ukrajine saopštile koliko je F-16 Ukrajini potrebno za nadmoć u vazduhu

AVIONI MiG-29 koji Ukrajina dobija od partnerskih zemalja, iako važan za vođenje rata, neće dozvoliti da se osvoji premoć u vazduhu.

Foto Tanjug/AP

Da bi to uradila, ukrajinskoj vojsci su potrebni moderniji avioni – na primer lovci F-16.

Na Kanalu 24, predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat rekao je da okupatori imaju prednost u broju letelica 5-6 puta. Osim toga, tehnički ruski radari neće dati šansu ukrajinskim avionima MiG i Su.

-Ako se u prvim danima rata još uvek moglo računati na prikrivanje protivvazdušne odbrane, sada neprijatelj ima ozbiljnu zasićenost na liniji dodira, daljinski vidi avione tri puta, ili čak i dalje, ima rakete dugog dometa. Moramo da shvatimo ako hoćemo da se odupremo takvoj avijaciji Rusije, iako ona i nije najbolja, to F-16 može, naglasio je on.

Foto: Printscreen Yutube

Prema Ignatovim rečima, broj borbenih aviona koji su Ukrajini potrebni direktno zavisi od borbene sposobnosti da se održi i obezbedi rad, što nije tako lako za vreme rata. Dakle, sada govorimo o eskadrilama.

-Ovo je jedinica koja može da obavlja poseban zadatak gađanja različitih ciljeva. Nadajmo se da će dati dovoljno, dodao je portparol Ratnog vazduhoplovstva.

Istovremeno, Ukrajini će nakon pobede biti potrebna moćna avijaciona grupa i sposobnost da nadogradi flotu savremenim modelima.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Potrebno nam je dovoljno aviona. Možemo da govorimo o 4-5 brigada po odluci vojnog vrha. Odnosno od 150 do 200 aviona, uključujući i trenažne, objasnio je Ignat.

BONUS VIDEO – POGLEDAJTE ISPALjIVANjE “MOSKIT” KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije