in

OGLASIO SE BAJDEN: Porekao sve

OGLASIO SE BAJDEN: Porekao sve

AMERIČKI predsednik DŽo Bajden porekao je razgovore južnokorejskog predsednika Jun Seok-jeola sa Sjedinjenim Državama o zajedničkim nuklearnim vežbama, saopštila je pres-služba Bele kuće.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Jun Seok-jeol je ranije rekao u intervjuu listu Joseon Ilbo da Seul pregovara sa Vašingtonom o zajedničkom planiranju i izvođenju vežbi koje uključuju američke nuklearne snage kako bi se suprotstavile nuklearnoj pretnji koja navodno dolazi iz Severne Koreje. Istovremeno, on je uverio da nema govora o dobijanju nuklearnog oružja od Južne Koreje.

– Ne – odgovorio je Bajden na pitanje novinara da li razgovara o zajedničkim nuklearnim vežbama sa Južnom Korejom.

Severnokorejski lider Kim DŽong Un ranije je na šestom plenumu Radničke partije DNRK osmog saziva najavio potrebu za jačanjem nuklearnih snaga zemlje, masovnom proizvodnjom nuklearnih bojevih glava, stvaranjem novog sistema interkontinentalnih balističkih raketa sposobnih za momentalno kontranapad, i brzo završavanje projekta izviđačkog satelita i rakete-nosača za njega.

Prema rečima Kim DŽong Una, situacija kada su „južnokorejske marionete“ očigledno postale neprijatelji Severne Koreje, zahteva povećanje broja nuklearnih bojevih glava u arsenalu DNRK „eksponencijalno“ i naglašava važnost i neophodnost masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja – prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije