in

“Očekujemo da Izrael neće ići putem eskalacije”

“Očekujemo da Izrael neće ići putem eskalacije”

RUSIJA očekuje da novi izraelski kabinet neće krenuti na kurs eskalacije, već da će pokazati političku volju i odustati od radikalnih koraka, rekao je stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Eskalacija tenzija usred posete izraelskog ministra nacionalne bezbednosti kompleksu džamije Al Aksa 3. januara izaziva najozbiljniju zabrinutost, rekao je ruski diplomata.

– Teško je ovaj incident sagledati drugačije osim u svetlu događaja 2000. godine, kada je poseta Arijela Šarona, zaštićenog stotinama policajaca brdu hrama, poslužila kao „okidač“ za početak „Druge intifade“, kada je nekoliko hiljada ljudi je poginulo sa obe strane – rekao je Nebenzja.

– Ponovo podsećamo da je neprihvatljivo kršenje istorijskog i pravnog statusa kvo Jerusalima – kolevke tri monoteističke religije – i Svetih mesta koja se tamo nalaze“, rekao je izaslanik. – U isto vreme primećujemo stabilizujuću ulogu Hašemitske kraljevine Jordan, koja je istorijski odgovorna za zaštitu islamskih svetih mesta i obezbeđivanje slobodnog pristupa njima. Nesuglasice oko ovog grada ostaju jedan od glavnih izvora nestabilnosti ne samo u zoni palestinsko-izraelskom sukobu, ali i na celom Bliskom istoku. Takvi koraci prete da na kraju ‘uzdrmaju’ situaciju i rezultiraju oružanim sukobima velikih razmera, kojima smo već više puta bili svedoci – primetio je ruski diplomata.

– S tim u vezi, snažno apelujemo na obe strane da pokažu uzdržanost i uzdrže se od provokativnih koraka i jednostranih akcija –  rekao je Nebenzja. – Očekujemo posebno da novi izraelski kabinet neće krenuti u kurs eskalacije, već će pokazati političku volju i odustati od radikalnih koraka u stvaranju nepovratne realnosti na terenu, uključujući uništavanje kuća Palestinaca i konfiskaciju njihove imovine, u svrhe. o što skorijem nastavku procesa mirnog rešavanja“, dodao je on, prenosi agencija TASS.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije