in

Novogodišnja čestitka nemačke ministarke podigla buru (VIDEO)

Novogodišnja čestitka nemačke ministarke podigla buru (VIDEO)

NEMAČKA ministarka odbrane Kristin Lambreht naišla je na žestoke kritike nakon što je objavila novogodišnju čestitku u kojoj je dotakla tekući sukob u Ukrajini u pozadini svečanog vatrometa u Berlinu.

Foto: Instagram/christine.lambrecht

Poruka je naširoko ocenjena kao “sramota” i navela je opozicione političare i neke novinare da traže njenu ostavku.

Na snimku objavljenom na njenoj ličnoj Instagram stranici u subotu uveče, Lambrehtova se može videti kako stoji nasred berlinske ulice, a iza nje puca glasan vatromet.

– Rat besni usred Evrope – kaže ministarka u jednom trenutku, ne pominjući ni Rusiju ni Ukrajinu. Lambrehtova zatim kaže da je tokom protekle godine imala “mnogo susreta sa zanimljivim i sjajnim ljudima” i da je stekla “posebne utiske”  u vezi sa sukobom koji je u toku. – Želela bih da vam kažem od srca hvala na tome – dodaje ona. 

Član Odbora za odbranu Bundestaga Serap Guler označio je poruku ministarke kao „sramotu“ te naveo da ona šteti ugledu njihove zemlje.

– Šolc je i dalje drži za ministra a time dodatno šteti ugledu naše zemlje – rekao je poslanik Konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) – najveće nemačke opozicione stranke.

Ne radi se samo o imidžu same ministarke, već o percepciji Nemačke u Evropi i širom sveta, upozorio je Guler, pitajući se “ko će nas posle ovoga smatrati kao ozbiljnu zemlju?”

Bivši lider CDU, Armin Lašet, takođe se obrušio na nemačku vladu zbog Lambrehtove poruke. – Da li su izgubili razum u Berlinu? – napisao je na Tviteru, pitajući se da li Šolcu “zaista nije stalo do imidža Nemačke u Evropi i svetu”.

CDU mesecima poziva na Lambrehtovu ostavku. Šolc je do sada podržavao načelnika odbrane, a u intervjuu za list SZ u decembru, rekao je da je Lambreht bio “prvorazredni ministar odbrane”. 

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije