in

norveški premijer i nemački ministar ekonomije danas u oslu

norveški premijer i nemački ministar ekonomije danas u oslu

PREMIJER Norveške Jonas Gar Store i nemački ministar ekonomije Robert Habek potpisali su danas zajedničku deklaraciju o povećanju proizvodnje obnovljive energije i razvoju zelene industrije.

Foto: Shutterstock

Kako su sapštili na konferenciji za novinare nakon parafiranja dokumenta u Oslu, u deklaracijama su navedeni predstojeći zajednički koraci u oblastima proizvodnje energije upotrebom vodonika, korišćenjem snage vetra i mora, kao razvoju baterija i smanjenju negaticnog uticaja ugljen-dioksida.

“Vremena su izazovna u Evropi zbog rata u Ukrajini. Usred energetske krize, vidimo koliko je Norveška važna kao pouzdan snabdevač Evrope gasom, ali takođe vidimo koliko je ključno da brže pređemo na više obnovljive izvore energije”, rekao je Stoere.

Norveška naftna kompanija Ekuinor i nemačka kompanija RVE, ranije danas su saopštile da planiraju da razviju industrijski lanac za proizvodnju i upotrebu vodonika. Ovo bi omogućilo Nemačkoj da smanji svoje oslanjanje na energiju dobijenu iz sagorevanja uglja i na taj način skreše emisiju ugljen-dioksida, iako su zajednička ulaganja zavisna od cevovoda vodonika, koji Ekuinor i partneri trenutno ispituju, a koji ima za cilj povezivanje Norveške i Nemačke.

Norveška je od prošle godine pretekla Rusiju kao najveći evropski snabdevač gasom, a Ekvinor je postao najveći izvoznik, pošto je ruski Gasprom smanjio isporuku gasa Evropi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije