in

NEVEROVATAN PRIZOR! Iz vode izronila crkva koja je decenijama bila potopljena (FOTO/VIDEO)

BOGORODIČINA crkva iz 19. veka pojavila se iznad vode jednog jezera u Meksiku nakon što je, zbog izgradnje brane, decenijama bila potopljena.

Foto: Depositphotos/Printscreen

Usled ogromne suše koja je zahvatila region voda u jezeru se povukla pružajući mogućnost da svi ponovo vide veći deo crkve koja je pod vodom nestala 1979. godine kada je izgrađena brana, a što je ujedno devastiralo i celo naselje El Zangaro u kojem je bilo više od 150 kuća.

Kako “Meksiko dejli njuz” prenosi, tome su se obradovali najviše ljudi koji su nekada živeli na tom mestu, a morali su da se odsele kada su shvatili da će voda doći i oterati ih ako sami ne odu.

– Predanje nam govori da je tim ljudima bilo veoma teško da napuste svoje mesto, ne samo zbog zgrada, imovine, već i zbog osećaja da mu pripadaju – rekla je Dulse Vaskez, direktorka lokalne opštinske arhive.

– Nekolicina ih se opirala dok nisu shvatili da je realnost da moraju da odu jer će voda prekriti ceo gradić – rekla je ona i podsetila da je odluku o potapanju i mestašca i crkve doneo 51. predsednik Meksika Hose Lopez Portiljo nakon što je obližnji grad bio potpuno potopljen, a trebalo je sprečiti da se slično ne ponovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije